Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Η μικρή μας πόλη, άλλη μια φορά: "κύριε Γουάιλντερ..."



Είχα μια απορία από παλιά: τι το τόσο ξεχωριστό είχε η Μικρή μας Πόλη του Θόρντον Γουάλντερ που έκανε τον Δημήτρη Χατζή όχι μόνο να παραπέμπει σε αυτήν με τον τίτλο της σχεδόν ομώνυμης συλλογής του - τι άλλο από πνευματική οφειλή στον Γουάιλντερ είναι η ονομασία το Τέλος της Μικρής μας Πόλης; Υπάρχουν και άλλες ευθείες αναφορές σε διηγήματα της συλλογής - σίγουρα στον Ντετέκτιβ - που φανερώνουν πως ο Χατζής συνομιλεί φανερά και κρυφά με τον Αμερικανό ομόλογό του, αντιπαραθέτοντας τις δύο πόλεις.
Γράφοντας σιγά σιγά αυτό το κείμενο, σκέπτομαι ότι χωρίς να γνωρίζω – να έχω διαβάσει ή να έχω δει μέχρι τώρα το έργο του Γουάιλντερ – είχα δημιουργήσει ένα περίγραμμα, από τις αναφορές του Χατζή, ένα χνάρι χωρίς συγκεκριμένο μύθο μιας πόλης πρότυπο, όμοιας και διαφορετικής με τη «Μικρή Πόλη».
Η μια ήταν κάπως σαν τα φανταστικά Γιάννενα την άλλη δεν την είχα ακόμα τοποθετήσει στη Νέα Αγγλία, κάπου στην Αμερική θα ήταν…
Ένα περίγραμμα κενό όμως, μια δική μου οφειλή που ήθελα κάποτε να εξοφληθεί.
Είχα λοιπόν την ευκαιρία σήμερα να παρακολουθήσω στο youtube το θεατρικό του Θόρντον Γουάιλντερ από το Θέατρο της Δευτέρας στην ΕΡΤ, σε μετάφραση του Μίνου Βολανάκη. Η παράσταση ήταν από πολύ παλιά, το 1978 και έτσι τελειώνει η μέρα μου – αρχίζει το βράδυ – με ένα αίσθημα μεγάλης ικανοποίησης και πληρότητας. Ίσως και ένα ερώτημα που σιγά σιγά θα απαντιέται για τη σχέση των δυο έργων – πιστεύω ότι πολλοί άλλοι θα έχουν ασχοληθεί και δεν είναι αυτό που με απασχολεί τώρα. Μια αίσθηση αιωνιότητας και μεταβολής, η εξαφάνιση του παλιού, το τέλος που έρχεται στην πόλη στο έργο του Χατζή, το εφήμερο στη ζωή των ανθρώπων σε σχέση με αυτό που μετρά, την αιωνιότητα στο έργο του Γουάιλντερ. Κάπως έτσι. Θέλω σε κάθε περίπτωση να μοιραστώ την ευωχία από την παρακολούθηση ενός έργου που προσπαθεί να περιλάβει την ολότητα μιας κοινότητας, τους ρυθμούς και τους ανθρώπους της, την ιστορία της, τα πάθη και τις ματαιώσεις τους σε μια κλίμακα καθημερινότητας και αιωνιότητας και αισθάνομαι ότι το πετυχαίνει.
Στις φωτογραφίες εικόνες του κοιμητηρίου από διάφορες παλαιότερες και νεότερες παραστάσεις του έργου
Για όποιον ενδιαφέρεται το λινκ του έργου: https://www.youtube.com/watch?v=r1JWLDnOfhE


Δημοσιεύτηκε στο φέησμπουκ, 30/8/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου