Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Μνήμη από κερί

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στο Θεαίτητο, μέσα σε κάθε ψυχή υπάρχει ένα κέρινο εκμαγείο, για άλλον πιο ελαστικό, για άλλον πιο σκληρό, για άλλον πιο καθαρό ώστε οι εικόνες της μνήμης να αποτυπώνονται πάνω του όπως γίνεται με τους σφραγιδόλιθους στα δακτυλίδια.

Με το κερί άρχισαν να αποτυπώνονται και οι ήχοι. O φωνόγραφος του Edison είχε κυλίνδρους από κερί.




Ο Thomas Edison

Ανάβω κερί στη μνήμη κάποιου, μήπως σημαίνει τροφοδοτώ την ψυχή μου συμβολικά με κερί για να τον θυμάμαι; Ίσως.

3 σχόλια:

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Μετά από σχεδόν εννέα μήνες παρουσίας στο Διαδίκτυο το ιστολόγιό σας γέννησε μετρημένα και γι' αυτό εκλεκτά κείμενα. Λυπάμαι που δεν τα έχω παρακολουθήσει όλα. Έχω την αίσθηση πως ανάβετε το κερί στη μνήμη κάποιου αγαπημένου σας προσώπου. Ελπίζω την ευκαιρία αυτή να μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη όσοι από εμάς έχουν ψυχικό εκμαγείο από υλικό εύπλαστο που μπορεί να μοιάζει με κερί κι ας μην είναι τελικά.
Έχω την αίσθηση πως θα πρέπει να διασκεδάζετε πολύ όταν διαπιστώνετε πως πολλοί δεν βλέπουν πως πίσω από την αυστηρή όσο και σοβαρή εικόνα σας βρίσκεται πάντα παρόν ένα παιδί που μαζεύει τα αγαπημένα του παιχνίδια (τις λέξεις)και τις μοιράζει στα άλλα παιδιά της γειτονιάς για να δει πως θα παίξουν με αυτά δηλαδή "τι θα πουν!"

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Όταν μέσα στον Αύγουστο οι σοφές μηχανές του Blogger, άλλαξαν σε 50 το νούμερο της ηλικίας μου στο προφίλ – αυτό που με αυτοσαρκασμό είχα αποφασίσει να μην κρύβω – νομίζω χάθηκε κάθε προσδοκία παλιμπαιδισμού. Πάμε γι άλλα , «άλτρος κάβος κονταρέμους», όπως λέει ο μπαρμπ΄ Αλέξης, ο ήρωας του κυρ Αλέξανδρου στην ανάρτηση για τον Πανταρώτα.

Ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια.

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Πράγματι, πρόσεξα κι εγώ την αλλαγή στο νούμερο. Πέρα από το περιεχόμενο των αναρτήσεων η απροκάλυπτη δήλωση της ηλικίας σας ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος για να βεβαιωθώ για τον αυτοσαρκασμό που πάντα σέβομαι σε ένα πρόσωπο ως ειλικρινή πράξη αυτογνωσίας. Δεν εύχομαι "χρόνια πολλά" εύχομαι χρόνια ουσιαστικά. Ελπίζω πως όποιος χρόνος σας αναλογεί από τη μεγάλη πίτα της καθημερινότητας και της προσωπικής δημιουργίας στα επόμενα 50 χρόνια να διατεθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Την 1η Νοεμβρίου θα αναβαθμιστεί και το δικό μου νούμερο σε 49 και όσο κι αν είναι ανεδαφικό δηλώνω παιδί. Αν θέλετε να πεισθώ πως μεγαλώσατε θα πρέπει να αλλάξετε τη φωτογραφία στο προφίλ σας, όπου κοιτάζετε τον κόσμο "υπό γωνίαν" με μια περιπαικτική διάθεση, με μια άλλη όπου θα κοιτάζετε τον κόσμο κατάματα και αγριεμένη. Μεταξύ μας, αυτή η δεύτερη εκδοχή, δεν νομίζω πως θα σας εκφράζει καλύτερα!