Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ο ένδοξος σουλτάνος και η οδός Σελαχεντίν στη βομβαρδισμένη Ράφα



Ο Σελαχεντίν από τον Γκυστάβ Ντορέ

Η Ράφα της ιστορίας του προηγούμενου ποστ, η ψευδής Ράφα στη Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών, έφερε στο προσκήνιο τη Ράφα του χάρτη – που δεν είχα ακούσει ποτέ το όνομά της, ούτε είχα διαβάσει στις ειδήσεις για τους βομβαρδισμούς που είχε υποστεί στα 2004 (1). Έτσι, το όνομα αυτής πόλης, επειδή δεν το είχα ακούσει να προφέρεται, τονιζόταν λάθος – Ραφά αντί για το σωστό Ράφα. Δεν σκοπεύω να διορθώσω φυσικά τους τόνους στο ρε- ποστ της χτεσινής μέρας που ο απροσδόκητος (για μας) θάνατος της Μαρίας Δημητριάδη κατέβασε βαθύτερα στην προβολή του ιστολογίου, και χτες αποφάσισα να του δώσω πάλι την πρέπουσα θέση.
Στόχος ήταν να γράψω μια σχεδόν αληθινή ιστορία για την απογοήτευση και τη διάψευση όσων αποφάσισαν να αγνοήσουν τους κυνικούς και να πανηγυρίσουν στις 5 Νοεμβρίου με τη νίκη του Ομπάμα και κατά κάποιο τρόπο να δείξω ότι η διάψευση είναι κενή νοήματος τουλάχιστον για όσους υφίστανται τις συνέπειες αυτής της αποτρόπαιης σφαγής. Για την υπόλοιπη ανθρωπότητα δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να καλύψει την έλλειψη ευαισθησίας και ανθρωπισμού. Αυτό το έλλειμμα ευαισθησίας και αντίδρασης θα μείνει στίγμα μελανό σε όλη την ανθρώπινη ιστορία και όχι μόνο σε αυτή των θυτών. Αποφασίζω λοιπόν να διατηρήσω το λάθος τονισμό στο προηγούμενο ποστ μια και πριν από λίγο άκουσα στις ειδήσεις για το βομβαρδισμό της Ράφα και η αληθινή Ράφα του μπλογκ του Μοχάμεντ, η Ράφα του χάρτη στα σύνορα σχεδόν με την Αίγυπτο, η Ράφα που είναι πέρασμα και έχει συνοριακό φυλάκιο, έγινε πολύ πιο αληθινή – υπαρκτή από τη στιγμή που το ερτζιανό όνομά της γέμιζε το δωμάτιο. Αυτή η ανάδυση της Ράφα από τις σκευωρίες της προεκλογικής εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην εικόνα μιας Ράφα στο χάρτη και στο ίντερνετ και στο τέλος στην υπαρκτή και μαρτυρική Ράφα που επικαλείται το δελτίο ειδήσεων και το λινκ της εφημερίδας Guardian, έγινε ακριβώς τη στιγμή που η Ράφα ισοπεδώνεται, επαληθεύοντας δυστυχώς την ανησυχία μας για το κατά πόσο άραγε "θα μείνει στο χάρτη";


Ο Σελαχεντίν ως πολεμιστής του 15ου αιώνα

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, διαβάζω στο φύλλο της Ελευθεροτυπίας της Παρασκευής 18/10/2002:

«Η αιματοχυσία στη Ράφα έγινε όταν άρματα μάχης και μπουλντόζες συμμετείχαν στις εργασίες οικοδόμησης τείχους, κατά μήκους των συνόρων με την Αίγυπτο, κοντά στην οδό Σαλαχεντίν, που χωρίζει το στρατόπεδο προσφύγων της Ράφα από την ίδια την πόλη»

Ο Σαλαχεντίν Αλ Αγιούμπι ήταν ο Σουλτάνος εκείνος που είχε νικήσει τους Σταυροφόρους και το βασιλιά της Ιερουσαλήμ Γκυ ντε Λουζινιάν στη μάχη του Χατίν στις 4 Ιουλίου του 1187 ( για σκέψου! Τη μέρα που εορτάζεται η ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών!). Αργότερα ο Σαλαχεντίν συνάντησε και το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Λέγεται πως στο πρόσωπό του βρήκε έναν αντίπαλο που τον εκτιμούσε. Η παράδοση βρίθει από ιστορίες αμοιβαίας εκτίμησης ανάμεσά του που τις αφηγούνταν για χρόνια και στην Ευρώπη αλλά και στη Μέση Ανατολή.




Ο Σαλαχεντίν πάντα φρόντιζε για το καλό των υπηκόων του. Λένε πως τηρούσε πάντα τις συνθήκες με τους αντιπάλους του και φερόταν με σεβασμό στους αιχμαλώτους.

Γι αυτό φαίνεται, επειδή ήταν η πιο ένδοξη μορφή του Ισλάμ την εποχή των Σταυροφοριών, οι κάτοικοι της Ράφα ονόμασαν έτσι το δρόμο που χωρίζει το στρατόπεδο προσφύγων από την πόλη τους.

(1) Οι ισραηλινοί χτύπησαν και πάλι αμάχους στη Ράφα http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=18.10.2002,id=72268176

Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saladin

Εικόνες:
http://www.dromo.info/Saladin.gif
http://crusades.boisestate.edu/pics/Crusades%20Manuscripts/Saladin%20as%2015thc%20warrior.jpg

Δείτε ακόμα το βίντεο της Guardian για την ισοπέδωση της Ράφα από τους βομβαρδισμούς της 8/1/ 20008.

Razed Rafah στο
:

http://www.guardian.co.uk/world/video/2009/jan/08/rafah

2 σχόλια:

habilis είπε...

Η τραγωδία συνεχίζετε.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Καλησπέρα habilis.

Ετσι είναι. Και από ότι φαίνεται με εντατικούς ρυθμούς. Σαν να βιάζονται να προλάβουν να τελειώσουν τη δουλειά Ε. Μπ. (Επί Μπους)