Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Αρνταβάν ο τέταρτος Μάγος και το μυστικό των άστρων.


Να μια ιστορία για τον Αρταβάν,  τον τέταρτο μάγο, τον φίλο του Μελχιώρ, του Γάσπαρ και του Βαλτάσαρ,  που προσκύνησαν τον Χριστό στη Βηθλεέμ.

Οι Τρεις γνωστοί Μάγοι κατοικούσαν στη Βορσίππη της Βαβυλώνας και αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ασυνήθιστα φωτεινό ουράνιο σώμα που έβλεπαν από τα παρατηρητήριά τους ήταν το σημάδι της γέννησης ενός βασιλιά. Είπαν λοιπόν  να τον  επισκεφθούν. Ο Αρταβάν,  που κατέγραφε από το παρατηρητήριό του στα Εκβάτανα τις θέσεις του Δία και της Αφροδίτης,  παρατήρησε μια ασυνήθιστη προσέγγιση μεταξύ τους. Πριν οι δυο πλανήτες πλησιάσουν ακόμα περισσότερο, αποφάσισε να επισκεφτεί τους σοφούς της Βορσίππης για να επωφεληθεί από  την πείρα τους. Ήταν βέβαιο ότι όταν οι δύο πλανήτες θα πλησίαζαν περαιτέρω, θα έμοιαζαν σαν να εκπέμπουν,  λόγω της εγγύτητος,  μια ασυνήθιστη λάμψη. Ένιωθε ότι δεν ήταν σε θέση να βλέπει στα ουράνια φαινόμενα σημάδια και να τα ερμηνεύει. Άλλοι επιφανείς αστρονόμοι της Χώρας του μπορούσαν να υπερβαίνουν την ατέλεια της ανθρώπινης υπόστασης,  εντάσσοντάς την σε ένα κοσμικό σχέδιο με το οποίο βρισκόταν σε ισορροπία, και που οι αντιστοιχίες, οι θέσεις και οι γωνίες των πλανητών στη ζώνη του ζωδιακού,  δημιουργούσαν μια τέλεια απεικόνιση,  καθαρή και σαφή,  του ανθρωπίνου σύμπαντος και της κοσμικής του μοίρας. Ο Αρταβάν δεν αδυνατούσε να διακρίνει τα σχήματα και τις μορφές τους στον ουράνιο θόλο. Υπέκυπτε όμως στην σχολαστική υπερβολή της καταγραφής των μετρήσεων, που,  από το πάθος να συγκρατήσει στη μνήμη του τις σχετικές θέσεις των αστέρων από νύχτα σε νύχτα,  παρασυρόταν σε μια ματαιόδοξη ικανοποίηση για τις καταγραφές του, αδυνατώντας μετά να δει το σύνολο και τις επιρροές και αλληλεξαρτήσεις τους με τον γήινο και φθαρτό κόσμο των ανθρώπων. Είχε ανάγκη λοιπόν να συμβουλεύεται έναν μεγαλύτερο αστρονόμο και συνήθως ρωτούσε τον Μελχιώρ.

Προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις διαφορές στις θέσεις των άστρων από τη διαφορετική θέση παρατήρησης, ταξίδευε με το βλέμμα στραμμένο στον Ουρανό. Φτάνοντας όμως στη Βορσίπη ο υπηρέτης του Μελχιώρ που είχε μείνει για να τον ενημερώσει, του είπε ότι οι σοφοί, που έβλεπαν δίνοντας άλλα νοήματα τον ίδιο ουρανό, είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους για να προσκυνήσουν τον νέο βασιλέα.
Νέος βασιλέας λοιπόν! Αυτό ήταν το μήνυμα που ο Αρταβάν αναγκαζόταν να αποδεχτεί, χωρίς να μπορεί να το καταλάβει και να το δεχτει με όλη του την καρδιά. Γνωρίζοντας όμως ότι ο ίδιος δεν θα είχε ποτέ το χάρισμα της ερμηνείας, χάρηκε που θα είχε και αυτός την ευκαιρία να προσκυνήσει το νέο βασιλέα μια και οι τρεις Μάγοι δεν ήταν παρά τρεις μέρες που είχαν φύγει. Να παρατηρεί τον ουρανό το γνώριζε καλά. Άλλες οδηγίες δεν είχε ανάγκη και ξεκίνησε όλο προσμονή για το ταξίδι. Ταξίδευε μέρα και νύχτα για να καλύψει την απόσταση που τους χώριζε.

Εν τω μέσω της ερήμου συνάντησε έναν άνθρωπο, πεσμένο καταγής με τα χείλη άσπρα από τη δίψα, που καιγόταν από τον πυρετό. Ο Αρταβάν τον μετέφερε με την καμήλα του σε μια όαση που είχε συναντήσει και έμεινε μαζί του μέχρι να συνέλθει όσο τον φρόντιζαν οι νομάδες που είχαν κατασκηνώσει στην όαση. Ο Μελχισεδέκ, γιατί αυτό ήταν το όνομα του ανθρώπου, συνήλθε μετά από δυο μέρες και συμφώνησε να τον συνοδεύσει στο υπόλοιπο του ταξιδιού γιατί ήταν φανερό από την πορεία που είχε πάρει ότι κατευθυνόταν προς τη χώρα των Ιουδαίων.

Δυστυχώς ο Αρταβάν δεν πρόλαβε να προσκυνήσει το Θειο Βρέφος όπως οι άλλοι τρεις μάγοι γιατί η Αγία Οικογένεια είχε ήδη διαφύγει στην Αίγυπτο. Στη Βηθλεέμ, όπως και σε όλη τη χώρα,  είχε ξεκινήσει η σφαγή των νηπίων,  που ο Αρταβάν συγκλονισμένος παρακολουθούσε χωρίς να μπορεί να αποτρέψει. Προσπάθησε όμως μοιράζοντας ρουμπίνια που κρατούσε ως δώρο για τον νέο βασιλέα να δωροδοκήσει Ρωμαίους στρατιώτες και να σώσει κάποια παιδιά από βέβαιη σφαγή. Λέγεται ότι μεταξύ αυτών που εσώθησαν ήταν και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.

Ενώ οι τρεις Μάγοι επέστρεψαν στην Περσία, ο Αρταβάν θεώρησε ότι έπρεπε να ακολουθήσει το Θειο Βρέφος στην Αίγυπτο και έτσι πήγε εκεί προσπαθώντας να τους εντοπίσει. Αυτό δε στάθηκε δυνατόν γιατί η Αγία Οικογένεια κρυβόταν φοβούμενη τους κατασκόπους του Ηρώδη. Θεράπευε όμως ασθενείς με τις γνώσεις που είχε για τις παθήσεις του ανθρωπίνου σώματος και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών, εξαγόραζε φυλακισμένους και ανακούφιζε τους φτωχούς με το θησαυρό που είχε φέρει μαζί του. Έτσι πέρασαν περίπου 33 χρόνια. Είχε πια γεράσει. Είχε αποκτήσει μια άσπρη γενειάδα που τον έκανε φαίνεται ακόμα πιο σεβάσμιος και μονολογούσε "αν θεραπεύσετε αυτούς εμένα θεραπεύσατε, αν ελεήσατε αυτούς εμένα ελεήσατε". Προσπαθούσε έτσι να βρει ανακούφιση στο ότι είχε καθυστερήσει και δεν είχε προλάβει να δει τον Βασιλέα, μετατρέποντας έτσι την απουσία της συνάντησης σε σκοπό της ζωής του. Οι φτωχοί τον θεωρούσαν Άγιο και μια ομάδα πιστών του φίλων αποφάσισαν να τον ακολουθήσει στην επιστροφή στην Ιερουσαλήμ γιατί είχε φτάσει η φήμη ακόμα και στην Αίγυπτο για ένα βασιλιά των Ιουδαίων.

Όταν έφτασε μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι στα Ιεροσόλυμα γιατί δεν ήταν πια νέος, ήταν η μέρα της σταυρώσεως. Ο Αρταβάν αποφάσισε να ανεβεί στο βουνό για να ρωτήσει για τον βασιλιά των Ιουδαίων. Είχε ακόμα ρουμπίνια από το δώρο και ήταν βέβαιος ότι θα μπορούσε,  για άλλη μια φορά,  να εξαγοράσει τους Ρωμαίους. Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε και λιποθύμησε κάτω από το σταυρό. Έχοντας χάσει τις αισθήσεις του είδε εν τούτοις ένα εκτυφλωτικό φως και μια φωνή, που θεώρησε ότι ήταν η φωνή του Θεού του Πυρός που λατρεύουν στην πατρίδα του, να λέει:
« Είσαι ο Αρνταβάν και σε αγαπώ»
'Αρνταβ στη Μανιχαϊστικη Μέση Περσία, είναι το ουράνιο πρόσωπο που είναι το πιο φωτεινό, ο δίκαιος και ο εκλεκτός. Αρνταβάν είναι αυτός που μένει πάντα αθάνατος σύμφωνα με την Περσική παράδοση.

Όταν αργότερα οι μαθητές του τέλεσαν την ταφή του, είπαν μεταξύ τους ότι ο ίδιος ο εσταυρωμένος του είχε πει:

« ό, τι εποίησας εις ένα των αδελφών μου των ελαχίστων, εις εμέ εποίησας».

Ο Αρνταβάν, περνώντας στην αιωνιότητα, μπόρεσε επιτέλους να διαβάσει στο όνομά του το μυστικό που του έλεγαν τα άστρα.






Πηγές:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CE%BD

http://www.iranica.com/newsite/index.isc?Article=http://iranica.com/newsite/articles/unicode/v1f6/v1f6a067.html

http://hdelboy.club.fr/beaune_1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/Magi_(1).jpg/333px-Magi_(1).jpg
http://www.fravahr.org/IMG/jpg/Marco_Polo_01.jpg

11 σχόλια:

Άθεος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ!!!

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Άθεε,

χρόνια πολλά και σε σένα. Από ότι βλέπω στο ιστολόγιό σου σε απασχολεί η θεία γέννηση πολύ περισσότερο από τους Χριστιανούς μια και ψάχνεις τα ίχνη της σε τόσες διαφορετικές θρησκείες.

Εγώ, όπως κατάλαβες, δεν είμαι υπέρ της απο-μυθοποίησης αλλά υπέρ της επαναμυθοποίησης.

βαγγελης ιντζιδης είπε...

Αγαπητή Πόλυ
Χρόνια Πολλά
Τι ωραία αυτή η τοποθέτησή σου περί επαναμυθοποίησης.
Ο καθηγητής μου Τάσος Χριστίδης (ένα από τα ευφυέστερα μυαλά)έλεγε
υπάρχουν μύθοι που συσκοτίζουν και μύθοι που διαφωτίζουν
Επαναμυθοποίηση σημαίνει και επαναπολιτικοποίηση ούτως ή άλλως
Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου
Βαγγέλης Ι.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Βαγγέλη μου,

σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι υγεία και πολλά ακόμα δημιουργικά και πολύτροπα κείμενα.

Καλοτάξιδο το metissage σου που από ότι βλέπω από τεχνολογικά γκάτζετς είναι πολύ προωθημένο. Εγώ έμαθα να βάζω Youtube - συζητήσημο κι αυτό - μετά από έντεκα μήνες ιστολογικής ζωής και για να κάνω λινκ έχω σκονάκι.

Χρόνια πολλά λοιπόν και ας διασταυρώσουμε και άλλα νήματα - κείμενα.

Idom είπε...

@ Βαγγέλη Ιντζίδη

Χμμμ... θα 'λεγα ότι υπάρχουν άνθρωποι που κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν μύθους για να διαφωτίζουν και άλλοι για να συσκοτίζουν.

Idom είπε...

... άλλωστε και εμείς

είμαστε πλασμένοι απ' τον ονείρων την ουσία...

Idom

Idom είπε...

Πόλυ μου, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ιστορία/μύθος είναι πολύ ξελιγωμένη (σε ζαχάρωμα και συμπτώσεις).

Έψαξα για αγγλόφωνη βιβλιογραφία αλλά το μόνο που βρήκα είναι ότι ... το θέμα έχει γυριστεί τηλεταινία!
( http://www.imdb.com/title/tt0089165/ )

Κάποια πενιχρή αναφορά υπάρχει στην γαλλόφωνη Wiki, αλλά δεν μοιάζει ούτε οι ίδιοι να θέλουν να το υποστηρίξουν.
( http://fr.wikipedia.org/wiki/Rois_mages#Le_th.C3.A8me_du_quatri.C3.A8me_roi_mage )

Βρε μπας και έχουμε το copyright τής ιστορίας/μύθου;

Idom

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Idom,

δεν είναι πρώτη φορά που οι μυθοπλαστικές προτιμήσεις μας αποκλίνουν.

"ξελιγωμένη σε ζαχάρωμα και συμπτώσεις" να σου πω δεν περίμενα να το ακούσω μια έχω όλη την ευθύνη για την μετάλλαξη - απόδοση - και παρέκλιση - απο την ιστορία μιας παράδοσης όπως τη βρήκα στην wikipedia (την ελληνική) που άλλωστε την αναφέρω.

Η ιστορία του τέταρτου μάγου που δεν προλαβαίνει και περνάει όλη του τη ζωή χάνοντας στο παρα πέντε τη συνάντηση με το Χριστό είναι μια παράδοση εκτός του κανόνος των ευαγγελίων. Να σου πω τώρα σε πιο απόκρυφο ήταν αδυνατώ.

Ότι δεν περιέχεται στην ελληνική βικιπίντια χρέωστο σε μένα και λυπάμαι, άλλη μια φορά.

Επομένως το κόπυράιτ το έχουν η πηγές που αναφέρονται και η γράφουσα.

Idom είπε...

Ωχ, ωχ, πάλι γκάφα έκανα - ελπίζω την τελευταία (μεγάλη) τής χρονιάς.
(Τού χρόνου θα κάνω καινούργιες γκάφες!...)

Αλλά Πόλυ, εδώ που τα λέμε λίγη σάλτσα πρόσθεσες εσύ. Το πλείστον, όσον αφορά τα γεγονότα, είναι πιστό στις πληροφορίες τής Ελληνίδας Wikiς και μέσω αυτής στην εγκυκλοπαίδεια τού Ηλίου (τόμος 3ος, σελ., 666 - αν είναι δυνατόν!!!)
Άρα δεν είσαι υπέυθυνη για το ζαχαρένιο κέντημα, παρά μόνο για την επιλογή του!

Και ποιος είμαι εγώ που μπορώ να κρίνω την ιστορία που κοτζάμ Χόλλυγουντ επέλεξε να κάνει τηλεταινία;;; Ε;!

(Κάποια συγγενής μου έχει τον "Ήλιο". Θα προσπαθήσω να εντοπίσω το λήμμα.)

Στα σοβαρά πάντως, το αν εγώ (ή οποιοσδήποτε) δεν μπορώ πια να συγκινηθώ με την ιστορία ενός καλόκαρδου ανθρώπου που για όλη του τη ζωή στάθηκε αναζητητής, δείχνει τον δικό μου πνευματικό / συναισθηματικό ακρωτηριασμό, όχι την παραπλάνηση τού άλλου ανθρώπου.

Επί της ουσίας, οι μόνιμοι ψύλλοι στα αυτιά μου, είναι για αυτούς που χρησιμοποιούν / προωθούν τέτοιες ιστορίες ή μύθους για πονηρούς σκοπούς. Και εννοείται ότι ΔΕΝ εννοώ εσένα!

Idom

ναυτίλος είπε...

Εξαιρετικό !!! Το διαβάσαμε οικογενειακά !

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Ας πιούμε στην υγειά των Ναουτίλιο ντι Νεμάο...