Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Το εμβόλιο δεν πάει στον Παράδεισο!




Λέγεται Teresa Forcades i Vila, είναι καλόγρια του τάγματος των Βενεδικτίνων και γιατρός. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ειδικεύτηκε (Internal medicine) στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY). Πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα Θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard και ολοκλήρωσε τη διατριβή της στη Θεολογία στο πανεπιστήμιο της Καταλονίας.
Ασπάζεται το φεμινισμό ως μορφή της Θεολογίας της Απελευθέρωσης (έγραψε το βιβλίο Feminist Theology) και δεν συμφωνεί σε όλα με την Καθολική εκκλησία.


Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γρίπη Η1Ν1 και το εμβόλιο κατά του ιού αυτού. Θεωρεί δηλαδή ότι δεν έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για τη δημόσια χρήση αυτού του εμβολίου.

Στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, έχει υπάρξει μια αμφισβήτηση του γενικού εμβολιασμού από εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού κόσμου, ταυτόχρονα με την προτροπή για εμβολιασμό πάλι από εκπροσώπους του ίδιου χώρου. Η επίσημη Πολιτεία έχει πάρει θέση στο θέμα αυτό με την εκστρατεία ενημέρωσης «για δημιουργία ασπίδας προστασίας». Αυτή η διάσταση απόψεων κατά τη γνώμη μου έγινε εντονότερη όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης "επανέφερε στην τάξη"  τον εισαγγελέα Ρόδου ο οποίος, μετά την άρνηση των γιατρών του νησιού να υποβληθούν σε εμβολιασμό για τον ιό Η1Ν1 επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ασφαλή του χορήγηση, διέταξε έρευνα για την καταλληλότητα του εμβολίου.


Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαλούσα τους γιατρούς γιατί διαφωνούν μεταξύ τους. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι επιστήμονες μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη και να τη διατυπώνουν νηφάλια και με ευπρέπεια. Αντιθέτως, η αντιπαράθεση των απόψεων κατά την ενημέρωση βοηθά τους πολίτες να κρίνουν και να καταλήξουν στη διαμόρφωση της δικής τους γνώμης και άποψης ώστε στο τέλος να αποφασίσουν για τη στάση τους στο θέμα.

Η αδελφή Τερέζα, στα βίντεο που ακολουθούν, παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για την αμφιλεγόμενη ιστορία της γρίπης και του επικείμενου εμβολιασμού, εκδοχή που θεμελιώνεται επιστημονικά μια και υπόκειται σε διάψευση, αν τα στοιχεία που παραθέτει μπορούν να αμφισβητηθούν.

Πρόκειται για μεγάλη αφήγηση που με τρόπο κατανοητό και απλό, αρχίζοντας από το Α – κυριολεκτικά, μια και εξηγεί το τι σημαίνει Α στο όνομα του ιού και παραθέτει ημερομηνίες, ονόματα, εργαστήρια, εταιρίες, τον νέο ορισμό της πανδημίας και τους πιθανούς κινδύνους από το εμβόλιο καθώς και τους κινδύνους από την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων,  που η αδελφή Τερέζα πολύ προσεχτικά επισημαίνει.
Να ανησυχούμε ή όχι;
Και από τι να ανησυχούμε;
Ποιον συμφέρει ο πανικός;
Ποια είναι τα επίπεδα θνησιμότητας από την εποχιακή γρίπη παγκοσμίως;

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι αξίζει τον κόπο να ακουστεί η άποψή της. Η σωστή ενημέρωση η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία αποτελούν σίγουρα ασπίδα προστασίας.

Και η «απεριόριστη ανθρώπινη καλοσύνη» προσθέτει η αδελφή Τερέζα.

Από το 1997 η Τερέζα Φορκάδες, είναι μέλος της μοναστικής κοινότητας St. Benet de Monserrat.

Πηγές:
http://www.teresaforcades.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Teresa_Forcades
http://marcialcandioti.files.wordpress.com/2009/10/monja.jpg
http://iglesiadescalza.blogspot.com/2009/07/new-voices-in-church-sr-teresa-forcades.html

Τα βίντεο:














ΥΓ (`11: 00 μμ)

Διαπίστωσα πριν από λίγο ότι τα βιντεάκια αυτά όχι μόνον έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, αλλά ήδη έχουν φιλοξενηθεί σε δύο ελληνικά blog, το Βαθύ κύμα (Swell)   και το Αντιβιοτικό ευρέος φάσματος. Μπορείτε να διαβάσετε τα ποστ και να παρακολουθήσετε τη ροή των σχολίων εδώ:
Αντιβιοτικό ευρέος φάσματος

Να εμβολιαστούμε ή να μην εμβολιαστούμε; Ιδού το ερώτημα…

και εδώ: Το εμβόλιο της γρίπης

3 σχόλια:

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Καλησπέρα Πόλυ
Εδώ και 32 ημέρες έχω περάσει στη δεύτερη κατηγορία όσων πρέπει ή δεν συνιστάται να εμβολιαστούν. Αν ληφθεί υπόψιν πως κάθε χειμώνα αρρωσταίνω τουλάχιστον μία φορά από γρίπη,τότε μπορώ βάσιμα να αισθάνομαι πανέτοιμος να αντιμετωπίσω τη γρίπη των χοίρων και -σε στιγμές έξαρσης- και τους ίδιους τους χοίρους, θα μπορούσα να πω.
Αυτό που με ανησυχεί είναι πως οι χοίροι μεταμορφώνονται σε άλλα ζώα, στην εποχή μας και με μπερδεύουν. Ελπίζω να μην μεταλλαχθεί και ο υιός τους.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Γιώργο και σε μένα δεν ετέθη το δίλημμα μια εδώ και μια βδομάδα νοσώ (και με βρογχίτιδα)

Εύχομαι σε όλους μας "περαστικά και αγύριστα" όπως λένε οι μηχανόβιοι, μια ευχή που έμαθα προσφάτως και πολύ μου αρέσει...

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Περαστικά και από μένα.