Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Από απεξάρτηση σε απεξάρτηση και η αντιμιασματική δράση του καπνού



Η σύνδεση είναι πολύ κακή φέτος στη Φοινικούντα. Ευκαιρία για απεξάρτηση από το ΄Ιντερνετ. Όπως τότε που έκοψα το τσιγάρο, πριν από δώδεκα περίπου χρόνια.

Έτσι αναβάλλεται μια ανάρτηση ακόμα για το ταξίδι στην Αγγλία που θα ήταν αφιερωμένη στη Λογοτεχνική Λέσχη Φυσιοδιφών και Αρχαιοφίλων που υπάρχει ακόμα στο Louth του Lincolnshire. Η Λέσχη λειτουργεί εδώ και διακόσια περίπου χρόνια και είναι αυτοί που έκαναν κάποτε την ιστορία της διαμονής του Ανδρέα Κάλβου στην πόλη τους, δική τους υπόθεση και τον θυμούνται ακόμα και σήμερα.
Ο νέος νόμος για το τσιγάρο και ο ιός της γρίππης Α είναι αυτό το καλοκαίρι στην επικαιρότητα. Κάποιο συνάνθρωποί μας ζουν με μάσκες και με τον φόβο του μιάσματος για όποιον φταρνίζεται. Συνεχίζουμε λοιπόν τον Αύγουστο, χωρίς άλλες αναρτήσεις και με ένα απόσπασμα από τον Μόμπι - Ντικ αφιερωμένο και στους διωκόμενους και στους τρομοκρατημένους.

Ίσως το κάπνισμα είναι μια κάποια λύση για τον ιό.

«…Νομίζω πως αυτό το αδιάκοπο κάπνισμα έπρεπε να ήταν μια τουλάχιστον αιτία της περίεργης ψυχικής του διάθεσης. Γιατί ο καθένας ξέρει πως ο αέρας αυτής της γης, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, είναι τρομερά μολυσμένος από τις απερίγραπτες αθλιότητες των αμέτρητων θνητών που έχουν πεθάνει αφήνοντας την τελευταία τους πνοή. Κι όπως όταν πέφτει χολέρα, μερικοί άνθρωποι κυκλοφορούν με ένα μαντήλι στο στόμα τους μουσκεμένο με κάμφορα, έτσι ακριβώς και ο καπνός του Σταμπ, δεν αποκλείεται να δρούσε σαν απολυμαντικό απέναντι σε οποιαδήποτε στεναχώρια.» (1)

(1)Herman Melville, Μόμπι – Ντικ ή η Φάλαινα, Μετάφραση Α.Κ. Χριστοδούλου, εκδ. Gutenberg Orbis Literae (Editio Minor)


Πηγές εικόνων από το διαδίκτυο:

http://www.carolskids.com/Site/Blog/Entries/2008/4/16_The_beak_doctor_files/shapeimage_1.jpg
http://www.cyber-heritage.co.uk/bonnets/pipe.jpg
http://media.photobucket.com/image/moby%20dick/justincgallo/2008%20Season/Moby%20Dick%20Reheased/mobydick2.jpg

10 σχόλια:

thumper είπε...

Μακάρι να ήτανε τόσο απλά τα πράματα και το τσιγάρο αντι για “κακό” να μας προστάτευε και να ήτανε “καλό”. Δυστυχώς οι ασθένειες που προκαλεί είναι πολλές και τις περισσότερες φορές θανατηφόρες για την υγεία και σίγουρα επιβαρύνουνε την υγεία σε κάθε περίπτωση, κάνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό πιο ευάλωτο σε κάθε μορφής ασθένεια.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

βεβαίως "ουδέν κακόν αμιγές καλού", το ζήτημα ίσως είναι αλλού. Στην "περίεργη διάθεση της στεναχώριας" που προέκυπτε απτήν ανέφικτη εμμονή του Αχαάβ να ψαρέψει με δυσανάλογα μέσα την λευκή φάλαινα. Ο καπνός του Στάμπ αποκλείεται να δρούσε σαν απολυμαντικό σε οποιαδήποτε στεναχώρια, μάλλον δρούσε σαν υπνωτικό απέναντι στο ανέφικτο πάθος του Αχαάβ.
Εξάλλου και η καθημερινή ζωή το δείχνει, ένα τσιγαράκι και όλα είναι πιθανά! Κατά τεκμήριο ο καπνιστής διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη θέλησης και αυθυποβολής, τουλάχιστον αυτό επικρατεί πανθομολογουμένως, όρα και Κανέλλη.
Πράγματι ενέχει απόλαυση.

substratum είπε...

:Πάνω που πρέπει να το κόψω κι εγώ
Στο μεταξύ προσκυνώ κι εγώ το μνήμα-σήμα Ανδρέα Κάλβου
"λάκκος βαθύς ανοίγεται και κλει τον γιγαντά μου" (Δ.Σολωμός)

Καλές διακοπές
(να περιμένω κάτι;)
Φιλια
Βαγγέλης

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Thumber,

Συμφωνώ σε όλα, γι’ αυτό και εγώ το έχω κόψει!
:)
Η λογοτεχνία όμως υπάρχει αλλιώς και επιμένει να βλέπει τον κόσμο με τις μεταφορές της.

Μετάφορε! όπως θα έλεγε και ο Tαχυδρόμος στον Ποιητή στο Il Postino.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Airgood,

Όλοι έχουμε μια λευκή φάλαινα να κυνηγήσουμε ή να μας κυνηγήσει. Το κακό σε αυτή την ιστορία είναι ότι οι υπόλοιποι είχαν στρατευθεί στο κυνήγι της λευκής φάλαινας κάποιου άλλου, του καπετάν Αχαάβ.

Καλόν υπόλοιπο μήνα.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Βαγγέλη,

Είπαμε. Μην το κόψεις μέχρι να φύγει το μίασμα.

Να περιμένεις μέχρι την άκρη της νύχτας.
:)

Θάνος Δ. Αθαν. είπε...

Καλές διακοπές αγαπητή Πόλυ, πάλι με εξέπληξες με την μελβίλλεια αποστροφή!
Όσο περισσότερο απομακρύνομαι απ' όλα,
περισσότερο τα φοβάμαι όλα,
και περισσότερο απομακρύνομαι απ' όλα. [Πόρτσια]

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Καλημέρα Χαρούμενε Μηδενιστή,

Σου εύχομαι και σένα να περνάς καλά.

«Οι προκαταλήψεις των ανθρώπων», λέει πάλι ο Melville γίνονται πιο ελαστικές όταν έρχεται κάποτε η αγάπη και τις αλλάζει», αναφερόμενος πάλι στο κάπνισμα και στο πόσο ενοχλούνταν από τον καπνό της πίπας (όχι ακριβώς πίπας αλλά του τόμαχοκ του Κουέκουεγκ).

«…παρόλο που είχα νιώσει τόσο μεγάλη αποστροφή πού κάπνιζε στο κρεβάτι το προηγούμενο βράδι, ιδού ωστόσο πόσο ελαστικές γίνονται οι προκαταλήψεις μας όταν έρχεται κάποτε η αγάπη και τις αλλάζει. Γιατί τώρα, τίποτα δεν μου άρεσε περισσότερο από το να ΄χω τον Κουίκουεγκ να καπνίζει δίπλα μου, ακόμα και στο κρεβάτι, γιατί εκείνη τη στιγμή φαινόταν γαλήνιος και γεμάτος από τόση χαρά - γαλήνια σπιτική χαρά. […] Το μόνο που ένιωθα ήταν η γαλήνια εμπιστοσύνη που μοιραζόμουν το τσιμπούκι κι ένα χράμι μ’ ένα φίλο. […] Περνούσαμε τώρα το τόμαχοκ ο ένας στον άλλο, ίσαμε που σχηματίστηκε σιγά – σιγά από πάνω μας ένας μετέωρος μπλε θόλος καπνού ένας θόλος φωτεινός από τη φλόγα που είχαμε μόλις ανάψει…»

Από το κεφάλαιο 11, Το νυχτικό.

Αυτός ο θόλος ήταν που κυμάτιζε και παράσερνε τον Κουίκουεγκ σε μέρη πολύ μακρινά, και τον έκανε να αρχίσει την αφήγηση με την ιστορία της ζωής του…

ναυτίλος είπε...

Οι διακοπές είναι ευκαιρία γι' απεξάρτηση από πολλά... Καθ' όλη τη διάρκειά τους (τουλάχιστον στη Σκόπελο) δεν μπήκα σε αυτοκίνητο... μόνο ποδήλατο! Μια ή δυο φορές στο ίντερνετ, κι αυτές από ένα μικρό κινητό. Και παραδόξως αν και μη καπνιστής στις διακοπές... καπνίζω!
Καλά να περνάτε!
(Αυτά από τον μισό ναυτίλο, που μόλις επέστρεψε αφήνοντας τον άλλο μισό δίπλα στη θάλασσα)