Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Νέστωρ, ο Αφρικανός χαμαιλέων της Πύλου


Ταξινόμηση:

Χαμαιλέων ο Αφρικανός:
1.Βασίλειο: animalia
2.φύλο: chordata (χορδωτά)
3.υποφύλο: vertebrata (σπονδυλωτά)
4.κατηγορια: reptilia (ερπετά)
5.τάξη: squamata (λεπιδωτά ή οφιοσαύρια)
6.υποταξη: iguania (ιγουάνια)
7.οικογένεια: chamaeleonidae χαμελαιονιδαι,
8.υποοικογένεια: chamaeleoninae –
9.γενος: chamaeleo-
10.ειδος:Chamaeleo africanus Χαμαιλέων ο αφρικανός

Ο Νέστωρ, ο γέροντας χαμαιλέων της Πύλου έμαθε για την αντίδραση εκατό κατοίκων της Πύλου στην επικείμενη καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος. Δεν το άκουσε. Αισθάνθηκε τη δονηση του θυμού τους όταν συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Δεν ανησύχησε. Θεωρησε ότι ήταν αρκετοί. Διπλάσιοι από τους 50 γραφείς της του ανακτόρου 3000 χρόνια πριν, που χάρασσαν τους καταλόγους στις πινακιδες μπροστά στην επικείμενη καταστροφή. Την οποία φυσικά δεν απέτρεψαν.

Τι δουλειά έχει ένας Αφρικανός στην Ελλάδα. Κοίταξε τα πιστοποιητικά καταγωγής του. 'Ηταν βεβαιωμένα ευγενής αλλά δεν του αναγνώριζαν το καταφύγιο του – σε αυτή τη χώρα, δεν είχε δικαιώματα. Αν η εμφάνιση του το επέτρεπε, θα προτεινε στον Αλέξανδρο να τον συνοδεύσει όπως την κοπέλλα από τη Sierra Leone στην δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κοιτάξτε τον όμως...



Ίσως – αν ήταν διαφορετικός – να του πρότειναν μια life style διαμονή στην άκρη της πισίνας – όπως στον Πέτρο της Μυκόνου. Δεν θα το ήθελε όμως ούτε ο ίδιος. Ήταν κατά της προόδου. Στο κάτω κάτω είχε δει τόσα πολλά σε αυτό τον τόπο που δεν καταδεχόταν να χαζεύει τις τρύπες του γκολφ.

“ Είμαι κατά της προόδου” επανέλαβε με το ερπετικό μυαλό του και συνέχισε να λιάζεται.

ΥΓ. (Πέμπτη 31/07/08)

Ο Νέστωρ είχε αφήσει τα χαρτιά με τα πιστοποιητικά καταγωγής του στα βράχια. Μια πεταλίδα τα κρατούσε κολλημένα με πείσμα να μην τα παρασύρει το κύμα, ώσπου ο Αφρικανός χαμαιλέων να παρουσιαστεί ξανά στις αρχές. Αυτή τη φορά ήλπιζε να πετύχει την ιθαγένεια. Ήταν μεταφρασμένα σωστά με αόρατη μελάνη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"... 50 γραφείς της του ανακτόρου 3000... "

Αγαπητή κα Πόλυ!

Μού φαίνεται ότι ο δαίμων τού πληκτρολόγιου σας έκοψε μία λέξη. Υποπτεύομα ότι είναι η λέξη "Θήρας". Ή μήπως "Ατλαντίδας"; :-)

Μία φίλη μου, ψώνιο με τους χαμαιλέοντες, μού είχε πει ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός πιθανόν έχει εισαχθεί στις παλιές εποχές από Ρωμαίους μεγαλοαστούς ως pet.

Όχι σαν τον Καποδίστρια που μας έφερε πατάτες...

Εύχομαι να σωθούν και ο βιότοπος και το ζωάκι! Μπράβο στους ακτιβιστές.

Idom

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Καλημέρα καλέ μου Idom,

Ο δαιμων του μυαλού μου έκοψε τη λέξη Πύλου. Σύμφωνα με τις πηγές μου - που σε αυτή τη φάση είναι μόνο ηλεκτρονικές χάρη το ασύρματο internet - μια και ειμαστε στη Φοινικούντα (πού πας βρε Καραμήτραινα;)στο ανάκτορο της Πύλου δεν προβλεπόταν ειδική θέση γραφέα και τη δουλειά αυτή - της απογραφής και της σύνταξης των καταλόγων - την έκαναν διάφοροι υπάλληλοι.Εγνώριζαν δηλαδή να γράφουν πολλοί, όχι όμως εκτός του ανακτόρου. Τώρα πώς και οι γραφείς ήταν 50 αυτό δεν το ξέρω αλλά λέγεται ότι ήταν έτσι.

Π.Χ.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Απολαυστική η γραφή σου!

Θα μου επιτρέψεις μια μικρότατη διόρθωση και πάλι (μα τι σπαστικιά που είμαι...) Είναι Chamaeleo και όχι Chameleo, και chamaileonidae αντίστοιχα. Κρατά δηλαδή την ορθογραφική αντιστοιχία με το άλφα γιώτα του "χαμαί". Επίσης, ο δαίμων του πληκτρολογίου έκανε το χαμαιλέων χαμελαίων στη συστηματική κατάταξη.

Τέλος, αν σε ενδιαφέρει, μια που βλέπω ότι έχεις αποδώσει στα ελληνικά τα υπόλοιπα, το chordata αποδίδεται στα ελληνικά "χορδωτά", το squamata "λεπιδωτά" ή "οφιοσαύρια" (επειδή η ομάδα περιλαμβάνει σαύρες και φίδια), ενώ η υποτάξη ή υπεροικογένεια iguania έχει αποδοθεί "ιγουάνια" (αν και το τελευταίο αυτό, σπάνια θα το συναντήσεις).

Ψιλά γράμματα, αλλά βλέπεις... λατρεύω τα ερπετά, και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στους συγκεκριμένους χαμαιλέοντες. Πέρασα δυο μήνες από τη ζωή μου (και διάφορα διάσπαρτα σαββατοκύριακα) να τους παρακολουθώ, να τους γνωρίζω και να τους προστατεύω στο μέτρο του εφικτού.

Ειλικρινά ελπίζω να μην καταντήσουν τα αυγά του χαμαιλέοντα μπαλάκια του γκολφ!

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Αόρατη μελάνη,

και πάλι ευχαριστώ για τις διορθώσεις που τις έχω ήδη συμπεριλάβει.
Δεν είναι μόνο οι χαμαιλέοντες τυχεροί που τους προστατεύεις αλλά και οι Πινακίδες που επωφελούνται από την παρατηρητικότητα και την κάθε άλλο παρά σπαστικιά σου σχολαστικότητα.

Ούτως ή άλλως σκόπιμα είχα βάλει παρενθέσεις στους όρους που γνώριζα την ελληνική ορολογία και είχα αφήσει κενό το χώρο στις άλλες. Δεν μπορεί - έλεγα - θα βρεθεί κάποιος/α χριστιανός/η να τα δει και να τα διορθώσει. Και βρέθηκε η καλύτερη!