Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Οι κήποι της Ουρανίας: Πολιτιστική Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων


Συμμετέχω στους "Κήπους της Ουρανίας¨από την αρχή, πριν ένα χρόνο περίπου, όταν αποφασίσαμε λίγοι άνθρωποι με πολύ λίγο χρόνο και μέσα να επιχειρήσουμε αυτή την κίνηση για μια συλλογική και διαφορετική παρέμβαση στο Παγκόσμιο έτος Αστρομίας. Μια παρέμβαση που θα έδινε έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά, στην ανθρώπινη εκδοχή της αστρονομικής παρατήρησης, όπου καλλιτέχνες, λογοτέχνες, επιστήμονες θα δημιουργούσαν έναν πυρήνα στοχασμού και έκφρασης και όπου ο καθένας στο τέλος θα επέτρεπε με χαρά στους άλλους να κοιτάξουν το δικό του ουρανό...

Σκεφτήκαμε να στήσουμε ένα μπλογκ, το http://uraniasgardens.blogspot.com/ και έτσι να δοθεί από την αρχή ένα βήμα στις ιδέες και τις προτάσεις που θα ακολουθούσαν. Η ιδέα του ανθρώπινου δικτύου που απλώνεται σε όλον τον κόσμο, ήταν παιδί της Πόλυς Κασδά και την είχε εφαρμόσει και παλαιότερα στα πρότζεκτς Μύθος Δίκτυο και στη Χρυσαλλίδα, τότε που εκατοντάδες έργα της - Χρυσαλλίδες - (γλυπτά που 'αναδύθηκαν' από τον πυθμένα της λίμνης του Μόρνου) είχαν θαφτεί συμβολικά σε 27 χώρες σε όλον τον πλανήτη.

Οι ιδέες από όλον τον κόσμο άρχισαν να φτάνουν. Το περιοδικό Poesia et Spiritualita από την Ιταλία και η ποιήτρια Donatella Bisutti, o Pierre Chirouze και η ομάδα του, ο πολιτιστικός σύλλογος k-Droz από τη Γαλλία, ο ινδός ζωγράφος Udayan που ζει και εργάζεται στο Cambridge, ο ερευνητής Γ. Ζούμπος από την Κέρκυρα, η μουσικός Μαριάννα Ζήκου από τα Γιάννενα ήταν οι πρώτοι που κατέθεσαν τις ιδέες τους για τα πρότζεκτς που θα πραγματοποιούσαν, στο χώρο που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν.

Έτσι άρχισαν οι αναρτήσεις, που στην αρχή είχα την τύχη να αναρτώ μιας και είχα τη διαχείριση του μπλογκ της Ουρανίας. Έβαλα και κάποια δικά μου κείμενα και σιγά σιγά είδαμε να αναπτύσσεται μια δυναμική, που το καλοκαίρι οδήγησε στο φαινόμενο του Δήμου Ρούβα στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου καλλιτέχνες απο όλο τον κόσμο δώρισαν τα έργα τους στην Πινακοθήκη που διέθεσε ο Δήμος για αυτό το σκοπό.
Έγινε μια υπαίθρια έκθεση των έργων σε σχήμα αστεριού στο χωριό.


Η ομάδα της Θράκης γύρισε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον αετάνθρωπο της Θράκης. Δεν το έχω δει, αλλά το Σάββατο ελπίζω σε χορταστικά αποσπάσματα.

Η Μαριάννα Ζήκου, συγκέντρωσε κεντήματα γιαγιάδων από τα Γιάννενα με θέμα τα αστέρια και κατέγραψε τις αφηγήσεις τους. Αυτά έχουν ήδη εκτεθεί στα Γιάννενα.
Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτού του χρόνου από όσους συμμετείχαν και μπορούν να είναι παρόντες, ζουν δηλαδή στην Ελλάδα και μπορούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί στην Πολιτιστική Ημερίδα που διοργανώνουμε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 στην αίθουσα Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Των υπολοίπων η δουλειά ή είναι στο μπλογκ ή θα προβληθεί με DVD.

Σπόνσορες δεν έχουμε, εκτός από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Όχι γιατί συναντήσαμε άρνηση αλλά γιατί δεν είχαμε το χρόνο να ζητήσουμε βοήθεια και να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Ο ανθρώπινος χρόνος αφιερώθηκε κυρίως στην δημιουργία και πολύ λιγότερο στην επικοινωνία. Αυτό πληρώνεται φυσικά και έτσι μην περιμένετε τυπωμένες αφίσες και προσκλήσεις . Ο καφές θα είναι από την καφετιέρα μας και τα βουτήματα θα είναι γλυκά που θα φέρει ο καθένας από τον τόπο του στην εκδήλωση.
Είστε ευπρόσδεκτοι στην ημερίδα και φυσικά αν θέλετε να συμμετάσχετε στο καινούργιο πρότζεκτ που θα ξεκινήσει για το έτος βιοποικιλότητας και εξάλειψης της φτώχειας.

Σάββατο λοιπόν, 31 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Τρίτση του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, 10 π.μ. - 3 μ.μ.

4 σχόλια:

just me είπε...

Κάτι οι... αλλότριες ιντερνετικές ενασχολήσεις ;), κάτι που δεν έχω ασχοληθεί με το feedback (αυτό είναι;), βλέπω πια τις διάφορες αναρτήσεις τυχαία και συνήθως τελευταία :) :)
Bέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, οι αλλότριες ενασχολήσεις μού επέτρεψαν να πληροφορηθώ εγκαίρως για τους Κήπους της Ουρανίας. Καταπληκτική ιδέα και, ως φαίνεται, πολύ ενδιαφέρουσα και η υλοποίησή της.

Οπότε, θα κάνουμε το παν να... απογειωθούμε και να βρεθούμε στους ουρανούς, στις 31 του μηνός (πόσες ευκαιρίες έχουμε πια σ' αυτή τη γειωμένη ζωή που ζούμε;)
:)

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Justme,

last but not least, μια και χάρη σε σένα και τις αλλότριες ενασχολήσεις σου, το μπλογκ των Κήπων της Ουρανίας δικτυώθηκε ακόμα περισσότερο :)

Τα καλά σου λόγια και η υποστήριξη μετρούν είτε βρεθούμε είτε όχι το Σάββατο για ένα περίπατο στους κήπους της Ουρανίας.

ναυτίλος είπε...

Δυστυχώς αν και είχαμε σκοπό να έρθουμε μια γρίπη μας καθήλωσε στο σπίτι. Θα επισκεφτούμε όμως τον ιστότοπο.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Περαστικά παιδιά.
Με αυτή την ιστορία καταλαβαίνετε γιατί δεν προλάβαινα να αφήσω κάτι σε αυτά τα καταπληκτικά που ανεβάζετε.
Τα διαβάζω όμως ανελλιπώς.