Με μεγάλη χαρά φιλοξενώ εδώ το σύνδεσμο από την ανάρτηση του Ουγγρικού μπλογκ Laudator temporis acti με θέμα την άσεμνη χειρονομία που αποδίδεται στην Αφροδίτη με αφορμή (και αναφορά φυσικά ) στην τελευταία ανάρτηση των Πινακίδων ( Η επιστροφή της Αφροδίτης: το "φαντασιακό¨των Ελλήνων, το δάχτυλο και η ιστορική συνέχεια )
Οι Ούγγροι φίλοι – μεγάλη μου τιμή να με αποκαλούν φίλη τους – κάνουν μια αναδρομή στις σημασίες της χειρονομίας αυτής «digitus impudicus» (= άσεμνο δάκτυλο) κατά τη Ρωμαϊκή εποχή και όχι μόνο.
Οι μεταφραστικές μηχανές του Google αποδίδουν κουτσά στραβά το Ουγγρικό κείμενο στα Αγγλικά. Δυστυχώς όχι και τα λατινικά παραθέματα που μιλούν για της σημασίες αυτής της αποτροπαΪκής χειρονομίας στους αιώνες.
Το εξαντλήσαμε λοιπόν το θέμα σε λογιότητα. Από τη μια η απάτη από την άλλη το ορθωμένο μεσαίο «δάχτυλο»...
Digitus impudicus
Καλό μας μήνα!
ΥΓ:
Και μόλις έφτασε, όπως θα δείτε στα σχόλια, και αγγλική "χειροποίητη" μετάφραση του ποστ από τον καλό μας φίλο, τον Tamás ( που σχολιογραφεί ως Studiolum) και είναι ο κτήτωρ του τρίγλωσσου μπλογκ Poemas del rio Wang. (http://riowang.blogspot.com/ )
Από ότι φαίνεται, ο Tamás ήτο ο συντάκτης του άρθρου (εδώ είναι για πολλούς λόγους επίκαιρη η παροιμία "λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; ", μια και δεν υπάρχουν δα και τόσοι Ούγγροι που να μπορούν να διαβάζουν τις πινακίδες από κερί στα νέα ελληνικά)
Ευχαριστώ λοιπόν τον καλό φίλο και παραπέμπω στην Αγγλική μετάφραση του Digitus impudicus εδώ:
http://riowang.blogspot.com/2010/03/digitus-impudicus.html
8 σχόλια:
Καλό μήνα, Poly! Here you can read the χειροποίητην English translation of the post: http://riowang.blogspot.com/2010/03/digitus-impudicus.html
Tamás,
congratulations for this excellent post and many thanks for the χειροποίητη translation!
I hope that the apotropaic gesture of the Goddess will bring back to Greeks their pride.
Anyway, as no one should be offended, may be more Olympian Gods should use it as well!
Best wishes!
Το μεσαίο δάκτυλο φαίνεται ότι θεωρούνταν σύμβολο του φαλλού σε πολλούς πολιτισμούς ήδη από την αρχαιότητα, μόνο που είχε επιθετικό-αποτροπαϊκό χαρακτήρα και όχι ερωτικό. Και ο λόγος που είχε επιλεγεί το μεσαίο δάκτυλο ήταν ότι ήταν το μακρύτερο δάκτυλο του χεριού. Στην ίδια λογική κινείται και μια νεώτερη κίνηση με το μπράτσο, που επειδή είναι μεγαλύτερο μέλος, περνά πιο έντονα την ιδέα της σεξουαλικής κυριαρχίας-εχθρικότητας.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, μολονότι ως συμβολική κίνηση δεν ήταν έξω από τη μυθολογία της Αφροδίτης, οι αρχαίοι δεν συνήθιζαν να απεικονίζουν θεούς κατ' αυτόν τον τρόπο.
Παρεμπιπτόντως, μ' αυτά και με εκείνα έγινε πιο επίκαιρη η έκθεση για του Κυκλαδικού Μουσείου για τον έρωτα. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544783&ct=4
Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και κάποιες μέρες το Μουσείο προσφέρει και ξενάγηση.
Anyway, as no one should be offended, may be more Olympian Gods should use it as well!
And some around Wotan in the Walhalla, too. And then really
Alle Menschen werden Brüder
In der Euro-Faaamilie.
Thank you for the link, apri! I will forward it to the readers of the Hungarian blog for some additional illustration of the apotropaic phallus.
Tamás
Από την σειρά "Ρήσεις μεγάλων ανδρών":
Δεν υπάρχουν άσεμνα δάχτυλα. Υπάρχουν άσεμνοι άνθρωποι.
(δάχτυλος Idom)
Ιδ(om)αίος δάκτυλος!
Καληνύχτα και ευχαριστώ που πέρασες!
Τώρα που το σκέφτομαι πιο ανοιχτά:
και ΠΟΥ' το ξέρουμε ότι το ακέραιο, πραγματικό άγαλμα τής Αφροδίτης δεν ήταν πράγματι έτσι, με το δάκτυλο τεντωμένο;
Ε;
Idom
Idom: an insightful idea, and the starting point of a great future research! :)
Δημοσίευση σχολίου