Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η φίλη μου η Ερμίνα κατεβαίνει υποψήφια στις Εκλογές



Γνωρίζω την Ερμίνα Κυπριανίδου σαν να είναι αδελφή μου…Ίσως και περισσότερο. Από την τρυφερή ηλικία του σχολείου – ήμασταν μαζί στις τρεις τελευταίες τάξεις του εξατάξιου τότε Γυμνασίου – στο Τοσίτσειο, στο Πρακτικό…και μετά χρόνια «δίπλα» ακόμα και όταν αυτό σήμαινε σε άλλη χώρα…Η Ερμίνα στο Κλουζ στη Ρουμανία, εγώ στην Αθήνα μετά Παρίσι και Βρυξέλλες μετά Αμερική. 
Βρισκόμασταν τα καλοκαίρια. 
Βουνά η αλληλογραφία και οι συναντήσεις τα καλοκαίρια, το μοίρασμα, οι χαρές και οι λύπες…
Και μέσα σε όλα αυτά η πολιτική. Γιατί η αγαπημένη μου φιλενάδα, το’χε από τότε το σαράκι.
Πολλές φορές την είχα καλύψει στη μαμά της – εγώ η καθώς πρέπει κόρη – για να τρέξει σε κάποια κομματική δουλειά και αργότερα έγινα στόχος των υποψιών της γλυκύτατης και αθώας κυρίας Κατίνας ότι μάλλον εγώ την έχω παρασύρει στον δρόμο της απωλείας και του κομμουνισμού. Οπότε κάηκα σαν «άλλοθι» και έπρεπε να βρίσκει τρόπους να τα βολεύει όλα αυτά…
Φοβερές ιστορίες, που με το βλέμμα του τότε φάνταζαν θρίλλερ…Το μέλλον του σοσιαλισμού, οι χαφιέδες της Πατησίων (τους είχα μάθει κι εγώ) και πολλά που φαντάζομαι κάποια στιγμή θα καθίσουμε και θα τα θυμηθούμε καλά και θα τα γράψουμε.
Για να αφήσουμε και το δικό μας το στίγμα: Η γενιά του μη – Πολυτεχνείου, η επόμενη. Που δεν έκανε Αντίσταση στην Χούντα γιατί ήμασταν τότε παιδιά, αλλά έφαγε τα μούτρα της – κέρδισε πολλά έχασε άλλα τη Μεταπολίτευση σε αυτό τον αγώνα για τα «Κοινά», το κοινό μας μέλλον, τα οράματα που διαψεύστηκαν, και ζωντάνεψαν και διαψεύστηκαν, και ξανά μέχρι που πάλι…
Πολλοί από καιρό πήγαμε σπίτια μας, με την έννοια της κομματικής ένταξης.
΄Οχι όμως η Ερμίνα.
Πάντα παρούσα, πάντα με τις σημειώσεις της, το κινητό της, τις έγνοιες της, τα θέματα των Μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα, εκεί και στο Σύνταγμα αυτό το καλοκαίρι, πάντα παρούσα.
Και πάντα παρούσα και στις δικές μου σημαντικές στιγμές με αστείρευτη εφηβική ευαισθησία και αγάπη, να με στηρίζει, στα δύσκολα, στα νέα ξεκινήματα και σημαντικές αποφάσεις της ζωής μου.

Η Ερμίνα κατεβαίνει υποψήφια με τον Σύριζα στην Α΄ Αθήνας.

Αποφάσισα λοιπόν να τη βοηθήσω, το λίγο που μπορώ. Κάνοντάς το γνωστό εδώ στους διαδικτυακούς φίλους που σκοπεύουν να ψηφίσουν Σύριζα, ανάμεσα είναι και άλλες παλιές συμμαθήτριες από τότε που την ξέρουν, ίσως και άλλοι φίλοι. Γιατί η Ερμίνα δεν είναι στο fb.

Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν ενθουσιάζομαι εύκολα ούτε και απογοητεύομαι γιατί με την λεπτομέρεια της πολιτικής δεν έχω στενές σχέσεις.

Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρει αυτό το στοίχημα, ένα στοίχημα αξιοπρέπειας, όχι μόνο επιβίωσης.

Και αποφάσισα πάλι να ελπίζω…
"Το μεγάλο ναι" για να παραφράσουμε τον προσφιλή Κ. Π. Καβάφη, μέρα που είναι

Καλή επιτυχία Ερμίνα μου, καλή επιτυχία σε όλους όσους είναι μαζί σου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένη μας Πόλυ, δεν έχω τι να πώ, με έχεις κατασυγκινήσει... είσαι η καλύτερη φίλη του κόσμου...η Ερμίνα είναι τόσο τυχερή που σε έχει!!!! Βγάζεις τόσο φώς... και μας κάνεις όλους/-ες να ελπίζουμε... Σου αφιερώνω λοιπόν το παρακάτω ποίημα,από τη Συλλογή ΤΡΙΑ ΚΡΥΦΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ «Πάνω σε μια χειμωνιάτικη ακτίνα» του Γ. Σεφέρη:
Είπες εδώ και χρόνια:
«Κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός».
Και τώρα ακόμη, όταν ακουμπάς
Στις φαρδιές ωμοπλάτες του ύπνου
Ακόμα κι όταν σε ποντίζουν
Στο ναρκωμένο στήθος του πελάγου
Ψάχνεις γωνιές όπου το μαύρο
Έχει τριφτεί και δεν αντέχει
Αναζητάς ψηλαφητά τη λόγχη
Την ορισμένη να τρυπήσει τη καρδιά σου
Για να την ανοίξει στο φως.

Με όλη μου την αγάπη και την εκτίμηση,
Πατρίτσια

Κατερίνα είπε...

Τι όμορφο πράγμα η φιλία από τα χρόνια του σχολείου! Μήπως δεν είναι και αυτό δείγμα των ανθρώπων που τη διατηρούν τόσα και τόσα χρόνια; Καλή επιτυχία λοιπόν στην Ερμίνα από καρδιάς. Και πράγματι, αυτό που μετράει πολύ σ' αυτές τις εκλογές είναι η αξιοπρέπεια και πρέπει ν' αντισταθούμε γιατί "ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν"... Καλό βόλι!

Ανώνυμος είπε...

παρόλο που οι εκλογές δεν προσφέρονται ας πούμε για να ψηφίσει κάποιος το φίλο του ή τη φίλη του και μόνο αυτό στην περίπτωση της Ερμίνας που έχει λιώσει παπούτσια και παπούτσια για τις αξίες και τα ιδανικά της αριστεράς αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι και φίλη μας γιατί η παρουσία της στη ζωή μας σίγουρα μας πλουτίζει όλους...καλή επιτυχία και εκτός από καλά λόγια θέλει και σταυρό!

Idom είπε...

Γεια σου Πόλυ!

Εγώ φέτος θα ψηφίσω στη Β' Αθηνών, οπότε λέω να επενδύσω το κουκί μου σε Σακοράφα!

Εύχομαι πάντως επιτυχία σε όλα τα άξια άτομα που κατεβαίνουν στην κονίστρα.

Και να είμαστε όσο γίνεται λιγότερο λυπημένοι το ξημέρωμα τής ερχόμενης Δευτέρας.
:-/

Idom