Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Σωματικό θέατρο και σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου



Στo  πλαίσιo των «Θεατραναλογίων» του Γιώργου Χατζηδάκη και της ομάδας Θεώρηση στο Cabaret Voltaire,  την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα εμφανισθεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η ηθοποιός Δήμητρα Κρεπς, ερμηνεύοντας τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου,  ένα ποίημα για την απώλεια, για τον ίλιγγο του φεγγαριού, την φθορά, τη μοναξιά είναι από μόνο του μια ολοκληρωμένη δημιουργία.  Ο μονόλογος/ποίημα -  θεατρικός μονόλογος  μιας γυναίκας μιας περασμένης ηλικίας,  μόνης,  που «έχει δημοσιεύσει και δυο ποιητικές συλλογές θρησκευτικής πνοής» περιέχει  τις σκηνικές οδηγίες του -  τις έχει περιλάβει ο Γιάννης Ρίτσος στην εισαγωγή και τον επίλογο  - αλλά και τη μουσική του (Ακούγεται  -  υποδεικνύει ο ποιητής -  η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν, μόνο  το 1ο μέρος.)
Eν τούτοις, το κείμενο έχει παραδοθεί πλειστάκις σε αναγνώσεις – ερμηνείες που ενίοτε αποτελούν έξοχη ανα - δημιουργία επί του κειμένου.  Αυτό συμβαίνει και στην παράσταση της Δήμητρας Κρεπς (ζει και εργάζεται στο Λονδίνο όπου διδάσκει Ελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Reading), που θα παρουσιαστεί αύριο στο Cabaret Voltaire  και που είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά χτες τις  πρόβες στην Αθήνα.

Το Σωματικό Θέατρο είναι μια από τις σύγχρονες  προσεγγίσεις στο θέατρο. Βασίζεται όμως σε πανάρχαιες παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσης που αξιοποιούν τη γλώσσα του σώματος στις παραστάσεις, κάποτε εξ ολοκλήρου παρακάμπτοντας τον λόγο. Η προσέγγιση – σωματοποίηση της  Δήμητρα Κρεπς είναι το αντικείμενο της έρευνάς της στο μεταπτυχιακό της  του Σωματικού Θεάτρου στο  
Central School of Speech and Drama όπου παρουσιάστηκε η Σονάτα του Γιάννη Ρίτσου σε Αγγλική μετάφραση. Δεν πρόκειται για εργασία μετάφρασης – μεταγραφής, αλλά ανάγνωσης, αντήχησης ένδον του λόγου,  συμμετοχής του άρρητου στην εκφορά του κειμένου.
Πρόκειται για ένα νέο έργο τέχνης, για ένα μόχθο της έκφρασης, μια προσευχή του σώματος πάνω και προς το λόγο του Ρίτσου.
Παρακολουθείται με κατάνυξη, με την ίδια κατάνυξη που διαβάζουμε το ποίημα. Είμαστε πολύ ευτυχείς που την υποδεχόμαστε  στο πλαίσιο των Θεατραναλογίων του Γιώργου Χατζηδάκη και της ομάδας θεώρηση. Η δουλειά αυτή  έχει την καλλιτεχνική υποστήριξη της Αναστασίας Ρεβή που ζει και εργάζεται όπως και η Δήμητρα Κρεπς στο Λονδίνο. Η επιλογή και η εισήγηση είναι της Πόλυς Χατζημανωλάκη και η ευθύνη της παραγωγής της «Θεώρησης».
Cabaret Voltaire. Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο, τηλ. 2105227046, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, 8.30. Είσοδος 10 ευρώ με ποτό.

Πόλυ Χατζημανωλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: