Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Νίκος Κοτζιάς, Ντούγκιν, Μπιλτ, Ρωσία, Ουκρανία και Γουικιπήντια (σημειώσεις εργασίας)




Κάποιος σοφός, που δεν θυμάμαι για να τον αναφέρω, είχε πει ότι πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν να εξαρτάται από σένα η τύχη όλου του κόσμου. Ίσως δεν το είπε έτσι ακριβώς. Ίσως είναι υπερβολικό. Σε κάθε περίπτωση, όσο και να μην είναι κανείς σε θέση να επηρεάσει τη ροή των γεγονότων, δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι «οι άλλοι ξέρουν καλύτερα». Όλοι έχουμε ευθύνη, εμείς που τους ψηφίσαμε, αλλά και οι άλλοι που δεν τους ψήφισαν με την κριτική τους, τι δική τους ανάγνωση της πραγματικότητας, να συμβάλλουμε σε μια συλλογική διαβούλευση, σε μια συλλογική προσπάθεια και να καταλάβουμε και να στηρίξουμε, και να προλάβουμε, και να εμποδίσουμε, όσο και να σημαίνει αυτό ξεβόλεμα, περισσότερη ενημέρωση και εναλλακτική ίσως, περισσότερη έρευνα.
Προσπαθώ λοιπόν να καταλάβω, ως ενεργός πολίτης τι συμβαίνει και να διατυπώσω αν μπορώ την άποψή μου χωρίς φόβο και πάθος.
Διάβασα λοιπόν για την κριτική που γίνεται στον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αφ’ ενός για την αντίδραση της κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας και αφ’ ετέρου για τις αμφίβολες σχέσεις του με τον Ντούγκιν, τον μέντορα του προέδρου Πούτιν που κατηγορείται ότι έχει καλές σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.
Σχολίασα μόνο μια φράση του κειμένου της Ξένιας Κουναλάκη στην Καθημερινή – «Κοτζιάς, Ντούγκιν, Ε.Ε» όχι για το σύνολό του, μια προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα της κυβέρνησης εξ αιτίας του τηλεγραφήματος υποστήριξης από τη Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε κάνει και από πριν δηλώσεις για την υποστήριξη ενός «αντιευρωπαϊκού» Σύριζα, αλλά και της στήριξης από την ΧΑ της διαμαρτυρίας από τη νέα κυβέρνηση της απόφασης της ΕΕ για κυρώσεις στη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας.
Η αρθρογράφος έκανε κριτική στο ύφος του ΥΠεξ, ότι μας θέτει δηλαδή αντιμέτωπους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν είμαστε πια ραγιάδες όπως λέει.
Παραθέτω τη φράση της και όποιος θέλει μπορεί να αναζητήσει και να διαβάσει το άρθρο της, θα δώσω το λινκ μαζί με άλλα που χρησιμοποίησα κι εγώ. Εξανίσταται για το ότι είναι «Ραγιάδες» κατά το τουήτ του Υπουργού, όσοι πιστεύουν στην μερική, ισότιμη και αμοιβαία εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
Το κείμενο δεν είναι δημοσιογραφικό, είναι άρθρο γνώμης, έχει άποψη και αυτή είναι να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Φυσικά και δικαιούται να το κάνει όπως κάθε πολίτης, αλλά θα ήθελα να παραθέσω, για σκέψη μερικά στοιχεία, που θα με βοηθήσουν και μένα να κατανοήσω αλλά και όποιον άλλο θέλει να κάνει το ίδιο, το τι συμβαίνει με την ανησυχία για τον Ντούγκιν.
Για το θέμα των κυρώσεων στην Ουκρανία παραθέτω απόσπασμα από ανάρτηση του Βαγγέλη Ιντζίδη που διάβασα χτες και τον ευχαριστώ για την διαύγεια και την πρωτοτυπία στη σκέψη του:
«είναι αδιανόητο να μιλά Ουκρανός αξιωματούχος σε επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο για εισβολή (!!!) των Ρώσων στην Ουκρανία και στη Γερμανία, στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και να μην του απαντά κανείς ότι οι Ρώσοι όπως από τα δυτικά οι Αμερικανοί, οι Εγγλέζοι, οι Γάλλοι - δηλαδή όλοι οι Σύμμαχοι - δεν έκαναν εισβολή στη Γερμανία, έκαναν πόλεμο με τον ναζισμό και εντός του γερμανικού εδάφους...
Και όμως υπάρχουν ακτιβιστές διαφόρων κινημάτων εν Ελλάδι - με νεοφιλελεύθερες απόψεις- που θέλουν ντε και καλά να παρουσιάσουν τον Ουκρανό ναζιστή καλύτερο από τον Πούτιν, λησμονώντας πως και στις δύο χώρες οι ομοφυλόφιλοι, οι ακηδεμόνευτοι δημοσιογράφοι, οι μειονότητες εξοντώνονται κατά το δοκούν του καθενός από δαύτους...»
Δεν ξέρω και θα μάθω τι συμβαίνει με τον Ντούγκιν. Αυτό που ξέρω είναι πως ο πρώτος που βγήκε στο τουήτ, ανήσυχος για την παρέα του έλληνα υπουργού εξωτερικών είναι ο Σουηδός πρώην πρωθυπουργός ο οποίος έγραψε το κάτωθι, με αναφορά σε φωτογραφια του Ντούγκιν:
Carl Bildt
This does not look entirely good. New Greek FM in distinctly dubious company. We’ll see what it means. https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10203775735849661&set=a.2016598130390.2103918.1106964109&type=1&theater …
Δεν αναπαράγω την σκληρή γλώσσα στην οποία του απάντησαν οι χρήστες του τουίτερ, όχι έλληνες βεβαίως, μπορεί ο καθένας να μπει και να δει. Τον κατηγόρησαν για τις προθέσεις του.
Μπήκα στην Wikipedia, να ψάξω για αυτόν. Παραθέτω το λινκ. Δεν παραπέμπω στις φωτογραφίες του με την Κοντολίζα Ράις, στο διαμεσολαβητικό ρόλο που είχε στα θέματα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.
Παραπέμπω όμως στο εκτεταμένο υποκεφάλαιο “controversies” για το ρόλο του στο θέμα της Lundin Oil στο Σουδάν, για προσωπικά συμφέροντα που αποκόμισε από τις διάφορες διπλωματικές και κρατικές αποστολές, για το ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας, στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Οσετία, στα Wiki leaks, και κυρίως στο θέμα της Ουκρανίας, όπου κατηγορείται στην ιδια του τη χώρα ότι έχει αγνοήσει τη φασιστική ατζέντα του ακροδεξιού κόμματος του Σβόμποντα.
Ο Μπιλντ είναι ο κύριος εμπνευστής της πολιτικής της ΕΕ στην Ουκρανία και αυτός ανησυχεί για τις κακές παρέες του Νίκου Κοτζιά είναι αυτός που αναφέρει τον Ντούγκιν.
Πάει πολύ μακριά η βαλίτσα και δεν είμαι επαρκής για να θεωρήσω διάβολο αυτόν που ο βεβαιωμένα διάβολος καταγγέλει ως διάβολο. Ίσως να πρόκειται για μάχη δαιμόνων μεταξύ τους, αλλά όσο ολιγάρχης και να είναι ο Πούτιν, αν η Ευρωπαίκη Ένωση έχει ανθρώπους σαν αυτόν να καθορίζουν την πολιτική της, δεν μπορεί κάποιος να της εκχωρεί εθνική κυριαρχία και να μην ερωτάται τουλάχιστον.
Παραθέτω όλα τα λινκ που έχω στη διάθεσή μου
Δηλώσεις Bildt στο twitter.
https://twitter.com/carlbildt/status/560158570277519360

Για τον Bildt και τα controversies στη Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Bildt
To άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη στην Καθημερινή
http://www.kathimerini.gr/801380/opinion/epikairothta/politikh/kotzias-ntoygkin-ee

Η διάψευση του Υπεξ
http://left.gr/news/ypex-diapseydei-dimosieyma-gia-sheseis-toy-n-kotzia-me-roso-kathigiti

Η φωτό από http://www.taz.de/!138331/
Αφιερώματα για τους νεκρούς του Κιέβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: