Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

H πόλη της Λευκωσίας και το ιδανικό του αρχιτέκτονα

Θυμάμαι που είχα δει, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Κώστα Σερέζη, «Κύπρος άνωθεν», ένα εξωτικό λεύκωμα με αεροφωτογραφίες της Κύπρου, την αστεροειδή εικόνα της Λευκωσίας και των ενετικών τειχών της. Εντυπωσιακό το σχήμα, μοναδικό – το είδα και στο χάρτη της Λευκωσίας αργότερα όταν πήγα, ομολογώ δεν αναζήτησα την προέλευση, την αφορμή μιας τέτοιας αρχιτεκτονικής, ήμουν βεβαία ότι θα υπήρχε.
Και να που κατά τύχην, ακούω την ιστορία της πόλης από την Άννα Μαραγκού σε εκπομπή του Ρικ και το πώς ανετέθη τον δέκατο έκτο αιώνα – επί Ενετικής κυριαρχίας της Κύπρου – στον σπουδαίο Ενετό αρχιτέκτονα Giulio Savorgnano, να αναδομήσει τα τείχη της πόλεως, να τα συμπτύξει, καταστρέφοντας σπίτια και 85 περίπου εκκλησίες για να αποκτήσει ανθεκτικό πωρόλιθο και με βάση την Ιδεατή πόλη της Αναγέννησης, όπως περιγράφεται στην Ουτοπία του Τόμας Μορ.
Το αποτέλεσμα το να εξ – ιδανικεύσεις μια υπάρχουσα πόλη είναι αυτό που κατασκεύασε ο Savorgnano, συμπτύσσοντας την Λευκωσία και κατασκευάζοντας τα τείχη με τους έντεκα προμαχώνες. Χωρίς όμως τους απαραίτητους ακτινωτούς δρόμους, που να επιτρέπουν τον ανεφοδιασμό, πράγμα που στοίχισε την άλωσή της από τους Τούρκους. Μόνο τέσσερις μήνες κράτησε η πολιορκία.
Την ιδεατή πόλη, την αδελφή της Λευκωσίας, το ομοίωμά της ακριβώς με τους έντεκα προμαχώνες που είχαν τα ονόματα έντεκα επιφανών οικογενειών, το κατασκεύασε ο Savorgnano επιστρέφοντας στην Ιταλία. Στη βόρεια Ιταλία, κοντά στο Ούντινε, έκτισε την Palmanova – μια ιδανική Λευκωσία, με έντεκα προμαχώνες αλλά με ακτινωτούς δρόμους
Οι πρώτες τρεις φωτογραφίες αντιστοιχούν στη Λευκωσία - (αεροφωτογραφία και χάρτες) και οι άλλες τρεις στην όμοιά της, το ιδανικό του αρχιτέκτονα, την Palmanova












Δεν υπάρχουν σχόλια: