Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Ο Άγγελος της Μεγάλης Βουλής


Πήραμε σήμερα το καράβι για το νησί της Παμβώτιδας. Έβρεχε, αύριο θα χιονίσει και ίσως η πρόσβαση απέναντι και οι περίπατοι να μην είναι πολύ εύκολοι.
Η λίμνη, οι χρωματισμοί της, οι αναμνήσεις των ανθρώπων, φωτογραφίες από παλιά ταμπάκικα, ταξίδια από και προς τη λίμνη. Η λίμνη φαίνεται είναι πιο έξω κι από το Κάστρο. Έξω από το Κάστρο οι απόβλητοι και στη λίμνη οι εξόριστοι. Μια παλιά μοναστηριακή πολιτεία μετά την άλωση της Πόλης κατά την τέταρτη σταυροφορία. Έχει μόνιμους κατοίκους, τουριστικά, εστιατόρια, μου θύμισε λίγο τους Λειψούς αλλά και πάλι σε μικρογραφία.
Έτσι λοιπόν, κάποιος καλός Άγγελος βρήκε τον τρόπο και μπήκαμε στη Μονή των Φιλανθρωπινών και μας έκανε μια ξενάγηση που δεν θα ξεχάσω.Θαυμασμός για το πάθος και τη γνώση της καινούργιας φίλη Α. Λ. που η γιαγιά της μένει μόνιμα στο νησί της λίμνης και γνωριστήκαμε τυχαία στο καραβάκι.
(Θα προσπαθήσω να τα σημειώσω, για να μην ξεχαστούν διάφορα σημερινά)
Στη φωτογραφία  είναι  ο Άγγελος της Μεγάλης Βουλής, τοιχογραφία στη θέση της εικόνας του Παντοκράτορα στον τρούλλο («Άγγελος της Μεγάλης Βουλής» είναι έκφραση του προφήτη Ησαΐα).
Ο Χριστός δηλαδή ως Άγγελος, χωρίς γενειάδα, να εικονίζει τον άσαρκο (μη ενσαρκωμένο) Λόγο. Την εικόνα του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδας όπως τον έβλεπαν οι Προφήτες της Π. Δ.
Πρώτη φορά βλέπω τέτοια απεικόνιση (αγένειο Ιησού έχω δει στον Καραβάτζο. Εκείνος όμως είναι ενσαρκωμένος) Εδώ πρόκειται για ιδιαίτερη, σπάνια απεικόνιση του άσαρκου λόγο, εφ΄ όσον υπήρχε από πάντα και είχε εμφανιστεί στους προφήτες.
Αγγελικός γιατί είναι πρόσωπο, άφυλο ή σαν την εβραϊκή Σεκινά, τη θηλυκή όψη του Θεού της Βίβλου.
Θέματα που ενδεχομένως απασχολούν λίγους με την ένταση που συνέβαινε αυτό στις καλογερικές συνάξεις. Σημάδια μιας πορείας του ανθρώπινου πνεύματος που είναι λιγότερο γνωστά, που προορίζονταν για άλλες κοινωνίες πιο πνευματικές και που στο δρόμο ατόνησαν.
Με συναρπάζει ωστόσο ο αγιογράφος που επιμελώς απεικονίζει τα δύσκολα, τα σύμβολα. Είδα ακροστιχίδες από τους χαιρετισμούς, στίχους από τους ψαλμούς, τα πάθη του Χριστού, τον σπερματικό λόγο με τους αγίους φιλοσόφους.
Αλλά ο Άγγελος της Μεγάλης Βουλής είναι τόσο αλλόκοτος, τόσο απόκοσμος. Δείχνει πως όλα αυτά, ο κόσμος ο Αλλού, ο εσωτερικός κόσμος, ο κόσμος των πνευματικών μορφών κάποτε είχε μεγάλες δόξες.
Τώρα δεν έχει εκπέσει. Κατοικεί σε μια ευγενή ερημία και είμαι ευτυχής που την επισκέφτηκα.

Αναρτήθηκε στο facebook 5/1/2017, πριν ένα χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: