Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Όνειρα σε άλλη γλώσσα


Πριν μερικούς μήνες, ήμουν στη Λευκωσία, και περνώντας έξω από το σχολείο της Φανερωμένης, μπήκα απρόσκλητη…Το χούι του εκπαιδευτικού βλέπετε…



Μου εντυπωσίασαν οι επιγραφές στις αίθουσες οι ζωγραφιές των παιδιών στα ταμπλώ. Κρυφάκουσα λίγο ένα μάθημα Χημείας…είδα τους τύπους στον πίνακα και ένοιωσα το ουφ των παιδιών.






Το κτίριο της Φανερωμένης, κάποτε Γυμνάσιο Θηλέων νομίζω, είχε στα μάτια μου ένα παράξενο κύρος, κάτι σαν δεκαετία του εξήντα στην Ελλάδα. Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια όπως κανένα σχολείο στην Ελλάδα δεν μπορεί.




Δεν ρώτησα τίποτε περισσότερο, έβγαλα κάποιες φωτογραφίες και έφυγα συγκινημένη.




Τώρα, με έκπληξη μαθαίνω ότι εκεί γίνεται ένα θαύμα σε πολλές γλώσσες.

¨
Εννοώ το θαύμα ή το όνειρο για τους τριακόσιους μικρούς μαθητές του σχολείου  και την ταινία "Όνειρα σε άλλη γλώσσα" της Λουκίας Ρικάκη που προβάλλεται στην ταινιοθήκη της Ελλάδος Παρασκευή 16 Απριλίου και Δευτέρα 19 Απριλίου στις 10:10 μ.μ

 (Η διεύθυνση είναι Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136)

Δείτε ακόμα:
 http://breathofairfilm.blogspot.com/
http://waxtablets.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

9 σχόλια:

Studiolum είπε...

A beautiful and promising documentary, on the basis of the trailers. I will try to find it somewhere.

WCF είπε...

Ωραίες φωτογραφίες Πόλυ, εκπαιδευτικός και γω, τις ίδιες ευαισθησίες έχουμε....και την ταινία της Λουκίας θα επιδιώξω να τη δω...καλημέρα, το μπλογκ μου σε χαιρετά...

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Καλημέρα Ειρήνη,

σε ευχαριστώ που πέρασες. Αυτό που λες το έχω καταλάβει, από την τόσο σύντομη - μέχρι τώρα - γνωριμία μας.
Αν είναι ωραίες οι φωτογραφίες δεν ξέρω. Βιαστικά και αχόρταγα βγαλμένες είναι. Αλλά έτσι βεβαιώθηκα απολύτως ότι ήταν το ίδιο σχολείο με αυτό στο τρέηλερ της ταινίας.

Καλή σου μέρα, ωραίο το μπλογκ σου, καλό κουράγιο και καλό τρέξιμο!

Ανώνυμος είπε...

η Κυπριακή υπόθεση έχει δύο όψεις, τη διασπορά απτή Κύπρο και τη μετανάστευση πρός την Κύπρο με την οποία ασχολιέται εδώ κι' "η κυρία που βγάζει κάμερα".
Ας μείνουν κατά μέρος οι εξωραϊσμοί οι δραματοποιήσεις και τα όνειρα γιατί η πραγματικότητα θέλει την απομυθοποίηση πριν την επερχόμενη ως λαίλαπα νεομυθοποποίηση ή νεοπαράδοση, ακριβώς για να μη σκεπαστεί η εξέλιξη της ιστορίας προ της επόμενης μετανάστευσης ή διασποράς.
Πολυ καλημέρα

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Dear Tamas,

you may ask the film director about it. You can find the link in my post.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Airgood,

Να προσθέσω αν μου επιτρέπεις και τη συνεχιζόμενη κατοχή μετά την εισβολή του Αττίλα – η σημαία στο τρέηλερ το δείχνει καθαρά – πού να δεις τη «Τουρκική» σημαία στον Πενταδάκτυλο, τις αλλαγές των ονομάτων των χωριών – για να θυμηθούμε το Translations του Steven Friar, την εσωτερική μετανάστευση με τον εκτοπισμό των κατοίκων από τα κατεχόμενα, την ερήμωση των πόλεων, τον εποικισμό των κατεχομένων από Τούρκους, τη μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων προς αναζήτηση εργασίας στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και πολλά άλλα που εμείς απ’ έξω δεν ξέρουμε.
Αυτό πάντως από το οποίο οι Κύπριοι γλύτωσαν είναι η θεωρία των αερολίθων η οποία για την Ελλάδα προσφάτως είναι in.

Αυτό που δείχνει όμως το τρέηλερ – και είμαι βέβαιη πως το ίδιο ισχύει και για την ταινία – είναι πόσο όμορφα λύνεται ένα πρόβλημα που εδώ παιδευόμαστε τόσον καιρό να το συζητάμε και να τσακωνόμαστε. Και εννοώ το παλικαράκι που μιλώντας ελληνικά λέει «εγώ δεν θα αλλάξω» και εξακολουθεί να ονειρεύεται στη γλώσσα του.

Να είσαι καλά φίλε μου.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Μια διόρθωση αν και εννοείται: "αναζήτηση εργασίας στην Ελληνοκυπριακή πλευρά"

P. Kapodistrias είπε...

Συγκινήθηκα πολύ! Συγχαρητήρια γι' αυτή την εγερτήρια ανάρτηση!

Ανέστη Αληθώς!

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

π.Π.Κ,

σας ευχαριστώ από καρδιάς και αντεύχομαι.
Εις το επανιδείν στον ίσκιο του Ήσκιου!

Χαίρομαι πολλαπλά για τη γνωριμία!
Καλό σας απόγευμα!