Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Υψηλάντη του Μίτσιγκαν: Νικώντας τους Τούρκους στις Θερμοπύλες



Το Υpsilanti είναι μαι πόλη στην πολιτεία του Μίτσιγκαν
Η πόλη Ypsilanti (1) (22.000 περίπου κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2000) βρίσκεται στην πολιτεία του Μίτσιγκαν. Οι κάτοικοί της την αποκαλούν Υpsi ή Ypsitucky μια και αρκετοί από αυτούς κατάγονται από τα Απαλάχια και αισθάνονται υπερήφανοι για την Κεντακιανή τους κληρονομιά. Στο ελαλδικό της σύμβολο, το Ύψιλον αναγράφονται οι τρεις εμβληματικές λέξεις: Περηφάνια, κληρονομιά, διαφορετικότητα...
Πρόκειται για μια συνηθισμένη αμερικανική επαρχιακή πόλη: με την αστυνομία της, τα τοπικά της αξιοθέατα όπως το Μουσείο της Πυροσβεστικής, τον Υψηλό πύργο - Υδραγωγείο που έχει μάλιστα πάρει το βραβείο του πιο φαλλικού κτιρίου του κόσμου(!!!!),  το πανεπιστήμιο του Ανατολικού Μίτσιγκαν, το Μουσείο Αυτοκινήτου και άλλα μνημεία που σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον για επισκέπτη και τον μελετητή της τοπικής ιστορίας.


Το Μουσείο Πυροσβεστικής του Υψηλάντη

Υπάρχουν τραγούδια που έχουν γραφτεί για αυτήν, όπως το "Back To Ypsilanti" (πίσω στο Υψηλάντη) του Lee Osler, που αναγορεύτηκε ως το επίσημο τραγούδι της πόλης από το δημοτικό συμβούλιο στα 1983 και ακόμα πιο πρόσφατα στα 2003 ο Sfjan Steven’s αφιέρωσε ένα τραγούδι από το άλμπουμ του Michigan στο Υψηλάντη:  For The Widows In Paradise, For The Fatherless In Ypsilanti",(για τις χήρες στον παράδεισο, για τα ορφανά στο Υψηλάντη).

Τέτοια τραγούδια με το όνομα τους έχουν και άλλες πόλεις στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο φαντάζομαι.
Βρήκα ακόμα, ότι σε αυτή τη συνηθισμένη επαρχιακή πόλη αποφάσισε να κατοικήσει μια διάσημη ζωγράφος, η Fay Kleinman.  Αυτά συνηθίζονται βέβαια παντού, να κατοικήσει δηλαδή ένας διάσημος καλλιτέχνης σε ένα ήσυχο και αθόρυβο μέρος. Και το ότι το αναφέρω, είναι όχι για να τονίσω την ιδιαιτερότητα της πόλης αλλά το πόσο συνηθισμένη είναι...Βρήκα ακόμα διαβάζοντας τον οδηγό της wikipedia για το Υψηλάντη ότι από εκεί ξεκίνησε η αλυσίδα με τις πίτσες Domimo στα 1960, για να τροφοδοτεί τους φοιτητές του Easten Michigan University.



Ο Πύργος - Υδραγωγείο ή ο πιο φαλλικός πύργος. Μπροστά ο στύλος με την προτομή.

Πιο ενδιαφέρον από όλα αυτά βεβαίως είναι ο δηλωμένος σεβασμός της πόλης προς τη διαφορετικότητα (θυμηθείτε: υπερηφάνεια, παράδοση, διαφορετικότητα) που εκφράστηκε μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία δεν θα αποκλείεται κανείς από την εύρεση κατοικίας, εργασίας και τις δημόσιες υπηρεσίες λόγω σεξουαλικής προτίμησης, σεξουαλικής ταυτότητας ή σωματικού βάρους! Εξαιρετικά όλα αυτά και από ότι φαίνεται έχουν επεκταθεί και στο θρήσκευμα και την καταγωγή γιατί στα 1979 η ο Υψηλάντιος Faz Husain (2)μουσουλμάνος το θρήσκευμα και Ινδικής καταγωγής εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Ο Φαζ Χουσείν, ιδιοκτήτης πιτσαρίας, γενναιόδωρος, φιλάνθρωπος και πολύ δημοφιλής, είχε γίνει μέλος του Δημοκρατικού κόμματος και ταξίδεψε στην Ινδία με μια εμπορική αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο Κλιντον.


Ο Φαζ Χουσείν: 1952-2006


Το άγαλμα του Δημήτριου Υψηλάντη και η ονομασία της πόλης
Με το ένα και με το άλλο, αν κάνατε υπομονή μέχρι τώρα, φτάνουμε και στο άγαλμα του Δημήτριου Υψηλάντη σε μια πλατεία της πόλης, ένα μπούστο πάνω σε ένα ψηλό στύλο, ανάμεσα σε μια ελληνική και μια αμερικανική σημαία κοντά στο Υδραγωγείο (το φαλλικό πύργο). Ο Δημήτριος Υψηλάντης της προτομής, είναι πράγματι  αδελφός του πρίγκηπα Αλέξανδρου Υψηλάντη, του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, γνωστός και ο ίδιος για τη συμμετοχή του στην επανάσταση του 1821. (ο επονομαζόμενος Ξιφαράς)



Δημήτριος Υψηλάντης: 1793-1832


Το Υψηλάντη – πρώην Γούντραφ Γκρόουβ - πήρε το όνομα του αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης μετά την απόφαση του εμπνευσμένου δικαστή Ωγκούστους Γούντγουαρντ στα 1833.
Λέγεται πάντως, σύμφωνα με τα γραφόμενα του ελληνοαμερικανού κ. George C. Chryssis (3) , ότι δυο χρόνια μετά την αμερικανική επανάσταση του 1776, είχε γίνει μια μάχη στο Μόνμαουθ του Νιου Τζέρσευ και στις 28 Ιουνίου του 1778 έλληνες εθελοντές συμμετείχαν στη μάχη με αρχηγό τους έναν νέο, τον Δημήτριο Υψηλάντη, ο οποίος αργότερα, λέγεται επέστρεψε στην Ελλάδα και ίσως επηρρέασε τα γεγονότα που προετοίμασαν την επανάσταση. Βέβαια περισσότερα στοιχεία για την καταγωγή αυτού του «τυχοδιώκτη» που θυμίζει λίγο τους Έλληνες εθελοντές στον Ισπανικό εμφύλιο, δεν έχουμε. Δεν είναι απίθανο να ήταν πρόγονος ή συγγενής της οικογένειας των Φαναριωτών που εμείς ξέρουμε. Άγνωστο. Είχα γνωρίσει κάποτε έναν απόγονο της οικογένειας που είχε υπ’ όψη του ότι υπήρχε κλάδος στην Αμερική αλλά δεν το αποφάσιζε να επικοινωνήσει μαζί τους.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο δικαστής του Γούντραφ Γκρόουβ αποφάσισε να τιμήσει τον Δημήτριο Υψηλάντη της επανάστασης του 1821 και όχι αυτόν που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Αμερικής.
Η απόφασή του, θυμίζει λίγο το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που μπέρδευε επίτηδες τους Πέρσες με τους Τούρκους (τους αποκαλούσε Περσάνους) στην προσπάθειά του να εμψυχώσει το στρατό του, θυμίζοντάς τους δηλαδή, ότι σε ανάλογη περίπτωση οι πρόγονοί τους είχαν καταφέρει να νικήσουν μια δύναμη που υπερτερούσε αριθμητικά.


Η προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη στην πόλη Ypsilanti

Γράφει λοιπόν ο καλός δικαστής Αύγουστος Γούντγουωρντ ότι ο Δημήτριος Υψηλάντης «στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν επικεφαλής τριακοσίων ανδρών, και νίκησε με επιτυχία έναν ολόκληρο στρατό, προκαλώντας μεγάλη ζημιά και καταφέρνοντας ο ίδιος να ξεφύγει χωρίς να χάσει ούτε έναν άνδρα»


Με τον τρόπο αυτό, ο καλός δικαστής Αύγουστος Γούντγουωρντ, φαντάστηκε τους τριακόσους του Λεωνιδα να πολεμούν ξανά τους Περσάνους, και αυτή τη φορά να καταφεύγουν να ξεφύγουν σαν Δροσουλίτες χωρίς να πέσει κανείς τους:

Δημήτριος Υψηλάντης, Λεωνίδας, Βαρώνος Μυνχάουζεν: ο ήρωας με τα χίλια πρόσωπα.










(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Ypsilanti,_Michigan
(2) http://arborwiki.org/index.php/Faz_Husain
(3) http://www.helleniccomserve.com/greek_war_for_independence.html


ΥΓ
Να πως παρουσιάζει την πόλη της η Λίζα Σίμπσον:

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γιατι τον ελεγαν ξιφαρα τον δημητριο υψηλαντη!!

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Μάλλον από το ξίφος - ασυνήθιστο για τους ΄Ελληνες επί Τουρκοκρατίας - που συνόδευε τη στολή του Ρώσου αξιωματικού.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
KAKIUS είπε...

Ενδιαφέρουσα και πικάντικη η ανάρτηση σου Πόλυ...!!!

KAKIUS είπε...

Eνδιαφέρουσα και πικάντικη ιστορικά η ανάρτηση σου Πόλυ..!!!