Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Μικρό Φτερό


Σαν σήμερα, στις 27 Μαρτίου του 1973, το Μικρό Φτερό (Sacheen Littlefeather), μια νεαρή ακτιβίστρια από την φυλή των Απάτσι, εμφανίστηκε στην τελετή απονομής των Όσκαρ φορώντας την εθνική ενδυμασία του λαού της.

Κρατούσε στα χέρια της ένα κείμενο του Μάρλον Μπράντο(1)  και έκανε μια σύντομη δήλωση 45 δευτερολέπτων – τόσο της επέτρεψαν μόνο να μιλήσει –  για να ενημερώσει το κοινό και τους δημοσιογράφους ότι  εκείνος δεν αποδεχόταν το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για την ταινία Ο Νονός. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να εκδηλώσει τη διαμαρτυρία του για την σφαγή των Ινδιάνων στη μάχη του Wounded Knee τον περασμένο αιώνα,  αλλά και για την  κακομεταχείρισή τους από τη βιομηχανία του θεάματος στην Αμερική.


Τότε το γεγονός σχολιάστηκε από τον τύπο της εποχής και μάλιστα θα έλεγα η χειρονομία της Sacheen Littlefeather συγκέντρωσε αρνητικά έως και κακόβουλα σχόλια. Ειπώθηκε ότι δεν ήταν πραγματική Ινδιάνα γεγονός που  η ίδια ακόμα και σήμερα απορρίπτει (2).  Ο  Μάρλον Μπράντο, που ήταν γνωστές οι απόψεις του γαι την υπεράσπιση της  υπόθεσης των Ινδιάνων, κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν είχε το θάρρος να εμφανιστεί ο ίδιος και να εισπράξει τα γιουχαϊσματα και τις αποδοκιμασίες του κοινού.

Η εξέδρα των ΄Οσκαρ – του κατ’ εξοχήν λαμπερού χώρου του θεάματος – έγινε  η σκηνή για να βγουν στην επιφάνεια οι ανοιχτοί λογαριασμοί με το παρελθόν αλλά και με τη συνεχιζόμενη αδικία στο παρόν. Και αναπόφευκτα η πράξη αυτή του Μικρού Φτερού, σαν μια μικρή κορύφωση, μια θεαματική χειρονομία διαφοροποιείται αλλά και συνυπάρχει με αυτήν του Καθιστού Βούβαλου (3) όταν υποδυόμενος  τον εαυτό του στο σόου Άγρια Δύση - το πρώτο έργο κακομεταχείρισης των Ινδιάνων στην Αμερικάνικη ιστορία -   κατοχύρωνε εσαεί την παρουσία των του λαού του στην ¨Αγρια¨ Δύση.


(1) http://www.newsoftheodd.com/content/view/217/

(2) http://www.sacheenlittlefeather.net/pages/1/index.htm
(3) Ο Τατάνκα Ιγιοτάκε υποδυόμενος τον εαυτό του στο http://waxtablets.blogspot.com/2008/02/blog-post_24.html

Πηγές από το διαδίκτυο:
http://www.leninimports.com/brando_godfather_shop_poster.jpg

http://www.aaanativearts.com/sitting_bull_buffalo_bill.jpg
http://images.dawgsports.com/images/admin/Sacheen_Littlefeather_at_Oscars.jpg
http://www.theintellectualdevotional.com/blog/wp-content/uploads/2008/10/1oscars-gal-sacheen-littlefeather.jpg
http://www.legendsofamerica.com/photos-nativeamerican/WoundedKneeMasacre.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: